Kánikula: vízosztás a sétálóutcán


2013-07-25 09:23:14  | cikk: mo  | 


Kánikula: vízosztás a sétálóutcán főképe
Bár ma borús napra ébredtünk, ennek ellenére továbbra is másodfokú hőségriasztás van érvényben az ország egyes megyéiben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanis folyamatosan száraz, napról napra melegebb léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét, a hétvégén akár 38 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála. A napi középhőmérséklet ma már a Dél-Dunántúlon, péntektől másutt is többfelé meghaladja a 25 fokot, sőt a hétvégén és a jövő hét elején helyenként 27, 28 fok körül valószínű. Az országos tisztifőorvos július 26-án 24.00 óráig rendelte el a hőségriasztás II. fokozatát. A fokozódó melegre való tekintettel azonban várhatóan tovább növelik a riasztás mértékét.

A párakaput már a hét elején kihelyezte a Vízmű Zrt., mától pedig – ahogy tették ezt egy korábbi kánikulai hullámban – újra vízosztást szerveznek a Kossuth utcán. Forrásvíz a pohárban – ezzel a mottóval települtek ki a Vízmű Zrt. munkatársai, s kínálják naponta friss tiszta, hűtött csapvízzel a járókelőket. Szili Ágnes, a Vízmű Zrt. laboratóriumvezetője elmondta, ilyenkor nagyobb vízfogyasztásra készül a társaság, de a megnövekedett mennyiség iránti igényt is gond nélkül ki tudják elégíteni. A vízszolgáltató munkatársai hétköznap 10 és 15 óra között kínálják hűtött csapvízzel a járókelőket. Érdemes tehát megállni a nagy forróságban egy pohár vízre, hiszen ezt tanácsolják a szakemberek is: fogyasszunk minél több folyadékot.

A rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján olvasható közleményben.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!