Rangos állami kitüntetést kaptak: Apáczai Csere János-díjban részesült Pénzes Ferenc


2013-07-23 11:34:18  | cikk: mo  | 


Rangos állami kitüntetést kaptak: Apáczai Csere János-díjban részesült Pénzes Ferenc főképe
Kiemelkedő oktató-nevelő munkájáért két pápai pedagógus is rangos szakmai elismerésben részesült a közelmúltban. Pedagógus nap alkalmából Apáczai Csere János-díjat kapott Pénzes Ferenc, a Türr István Gimnázium és Kollégium pedagógusa, valamint Persaits László, a Balla Róbert Téri Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanára. Az állami kitüntetést a Szépművészeti Múzeumban vehették át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől.

Pénzes Ferenc hosszú évtizedek óta tanít a Türr István Gimnáziumban. A biológia-kémia szakos középiskolai tanár pályája során számos diákot készített fel országos rangú versenyekre – akik kiváló eredményekkel tértek haza – és rengeteg tanuló hagyta el tantermének küszöbét, akik ma már az orvosi, állatorvosi, biológusi vagy kémikusi pályája szakmai eredményeit gazdagítják. Pénzes Ferenc a díjat a köznevelés területén végzett, kiemelkedő hatású oktató-nevelő munkája elismeréseként érdemelte ki.

- Nagy meglepetéssel olvastam Balogh Zoltán miniszter úr levelét, melyben arról tájékoztatott, hogy pedagógusnap alkalmából a Szépművészeti Múzeumban állami díjban részesülök. Ott tudtam meg, hogy Apáczai-díjat kapok. Meglepetés volt számomra, és szeretném megköszönni dr. Kovács Zoltánnak és az iskola vezetésének, Németh Zsolt igazgató úrnak, hogy felterjesztettek erre a kitüntetésre, valamint azoknak is, akik mellettem álltak és támogattak, hogy ezt a nívót megkaphassam – fogalmazott a pedagógus.

Pénzes Ferenc 1962-ben lépte át először a Türr Gimnázium lépcsőjét, itt töltötte diákéveit és ide is jött vissza dolgozni az egyetem után. Azóta a Türrben tanít, 2009 óta nyugdíjas pedagógusként tevékenykedik az intézményben.

- Minden kitüntetésre, amit kaptam, hálás szívvel gondolok, de nem nagyon tudnék egyet sem kiemelni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy megkaptam Pápa Város Díszoklevelét, de megemlíthetem azt az elismerést is, melyet a tantestület ítélt oda a szakmai munkámért. De büszke vagyok a Tehetségért Díjra is, melyet a tanítványaim kezdeményezésének köszönhetően nyertem el – mondta Pénzes Ferenc.

- A díj, amit kaptam, egyéni díj ugyan, de azt hiszem, hogy a Türr István Gimnázium kollektívája is megérdemli, hiszen az én munkám csak abban az esetben eredményes, ha mindenki megteszi a saját területén azt, amit végezni kell. Büszke vagyok arra, hogy 42 évig taníthattam a Türrben, mégpedig olyan kollégákkal, akiknek szintén az volt a céljuk, hogy tanítványaikat minél jobban felkészítsék arra a pályára, amelyre készültek – tette hozzá az Apáczai-díjas tanár.

Pénzes Ferenc továbbra is pedagógusként tevékenykedik a Türrben, elmondta, ameddig csak lehet, szívesen segíti az intézmény munkáját.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!