Persaits László is Apáczai-díjat kapott


2013-07-23 11:22:34  | cikk: Babos Petra  | 


A közelmúltban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelkedő hatású oktató, nevelő és gyógypedagógiai munkája, a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenysége elismeréseként Apáczai Csere János-díjban részesítette Persaits Lászlót, a Balla Róbert Téri Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanárát. Persaits László gyógypedagógiai tanár közel 40 éve a pedagógus közösség megbecsült tagja és elismert szaktekintélye. Matematika-rajz szakos tanárként kezdett tanítani 1974-ben Kemenesmagasiban. 1980-tól, Lentiben kezdett foglalkozni az értelmileg sérült gyermekek oktatásával, gyógypedagógusi diplomáját 1984-ben szerezte a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola oligofrénpedagógia szakán. 1986-tól a Balla Róbert Téri Általános Iskola gyógypedagógusa, 1999-2000-ig az intézmény igazgatója. Pályája során mindig az motiválta, hogy a gyerekeknek a lehető legtöbbet és legjobbat adjuk – fogalmazott.
Pedagógusi, szaktanári munkáját a következetesség, a gyermekközpontúság, fegyelmezettség, céltudatosság, kiemelkedő módszertani kultúra jellemzi. Felkészültsége és szakmai tapasztalata kimagasló. Tanítványai mindig szerették, tisztelték emberségéért, tudásáért. Tíz éves igazgatói munkája során szakmailag is bővítette az intézmény tevékenységeit, igyekezett egyre jobb feltételeket teremteni ahhoz, hogy a sérült gyermekek minél több esélyt kapjanak az életben való boldogulásukhoz. Innovatív, intézményformáló munkálkodása során a fogyatékkal élő gyermekek számára egy komplex nevelő-oktató, fejlesztő intézményhálózattá bővítette a Balla Róbert Téri Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt, amelyben a sérült gyermekek fejlesztése optimálisan biztosított. 1995-től megszervezte a középsúlyos értelmi sérültek, majd 2000-től az autizmussal együttélő gyermekek iskolai nevelését, oktatását. A fogyatékkal élőkért végzett áldozatos és kitartó munkája mindenki számára példaértékű.

A tanár hírportálunk kérdésére elmondta, nagyon meglepődött, s egyben örömmel vette át az elismerést.
- Én a diákjaimat tisztelem. A szeretetnek vannak különböző fokozatai, de a szeretet fokozata felett van a tisztelet. Az már nem csak egy érzelmi kötődés, hanem abban benne van az ember személyiségének elfogadása is. Ha a diákot tisztelem, nem vagyok elfogult vele. Egész pályafutásom alatt mindig arra törekedtem, hogy ebben a légkörben tudjunk dolgozni a tanítványaimmal – mondta el a pedagógus.
- Hamarosan nyugdíjba vonulok, s mindazt, amire eddig nem volt elég időm, most előtérbe helyezem. Szeretnék sokat festeni, kertészkedni, barkácsolni és természetesen a családommal lenni – tette hozzá az Apáczai-díjas tanár.
Persaits Lászlónak dr. Áldozó Tamás polgármester is gratulált a városi pedagógus nap keretein belül.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!