Szélsőséges eredményeket hoz az aratás


2013-07-21 22:16:50  | cikk: HuHa  | 


Szélsőséges eredményeket hoz az aratás főképe
Június vége felé kezdődött a szántóföldi növények betakarítása és legtöbb helyen már az őszi búza aratásánál tartanak a növénytermesztők. A város legnagyobb mezőgazdasági cégénél, az Agroprodukt Zrt-nél június 26-án kezdték meg a munkákat és a tervek szerint egy héten belül magtárakba kerülnek a nyári betakarítású növények. Az idei aratás várható eredményeiről Pethő Zoltán növénytermesztési igazgatót kérdeztük. A szakember emlékeztetett, nagyon későn jött a tavasz idén, hiszen április első hetében voltak az első igazi tavaszi napok és ez aggodalommal töltötte el a gazdákat, de túlzott pesszimizmusra a kalászosok, repcék tekintetében nem volt ok, hiszen jól teleltek a növények. Az árvizek és az ezt követő belvizek azonban súlyos gondokat okoztak térségünk egy részén, hiszen a területek járhatatlanná váltak, emiatt a munkák időben eltolódtak.
-Mindez érezhető volt a betakarítás idején, hiszen ahol megkésett technológiai elemek voltak, ott a hozam elmaradt az elvárhatótól. Másutt pedig a sok csapadék miatt – hiszen az első félévben több mint négyszáz milliméter csapadék hullott – a szokottnál magasabb terméshozamot realizálhatnak a gazdálkodók – fogalmazott. A késve elvégzett munkák egyértelműen nem befolyásolták az aratás kezdését, egyedül az őszi búza betakarítása kezdődött később, hiszen egy héttel később érett, de ez  több helyen nagyobb hozamokat is eredményez. A másik véglet a sokáig vízborítás alatt álló táblákon tapasztalható, ott a termés mennyisége elmarad a megszokottól. Az Agroprodukt Zrt. az őszi árpa betakarításával kezdte a nyár egyik legfontosabb munkafolyamatát, ezt követte a repce, az őszi búza aratását pedig július 16-án tudták megkezdeni. Az első terméseredmények alapján a növénytermesztési igazgató úgy összegezte, átlagos vagy kicsit átlag feletti mennyiségeket tudtak betakarítani, de a szélsőségek nagyon jellemzőek az idén e tekintetben is.
-Ahol csúsztak a fontos munkálatok - tápanyagellátás, növényvédelem – ott szélsőségesen rossz termést takarítottunk be, ahol optimális volt a munkálatok elvégzése, ott szélsőségesen magas, extrém mennyiségű termést arattunk szinte minden növénynél – fejtette ki.
A jelenlegi őszi búza aratás még néhány napig eltart a vállalat földjein, utána pedig a tavaszi árpát, rozst, tritikálét takarítják be várhatóan a következő hét végéig. Aztán pedig várják az esőt, hiszen azoknak a növénykultúráknak, melyek most vannak a legkényesebb időszakban, így a kukoricáknak, szójáknak nagyon kellene már a csapadék. Egyes területeken már depresszió mutatkozik, de ha az előrejelzések szerinti, jövő hétvégi nagyobb eső megérkezik, az még sokat segíthet – véli a szakember.
Az Agroproduktnál egyébként az állatállomány nagysága határozza meg a használt területeken termesztett kultúrák összetételét, vagyis 70-75 százalékban a szarvasmarha állomány ellátásához szükséges szálas- és tömegtakarmányokat, abraktakarmányokat termesztik és nagyon fontos a kalászosok szalmája is. Emellett vetőmag növényeket és értékesítésre szánt ipari növényeket termesztenek.
A jelenlegi piaci viszonyokról a szakember elmondta, általában az árak visszaesése jellemző, viszont az ár nagyon függ a betakarított minőségtől is, tehát, ha az étkezési minőség aránya a búzánál a várakozásnál kisebb lesz, akkor széthúz a piac, ez pedig azt jelenti, hogy az étkezési gabonák ára kicsit magasabb lesz, a takarmánygabonáké viszont csökken.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!