Kiköltözött a könyvtár: Az állomány lassan helyére kerül


2013-07-19 14:10:35  | cikk: mo  | 


Kiköltözött a könyvtár: Az állomány lassan helyére kerül főképe
Könyvtárosok, közfoglalkoztatottak, önkéntes segítők és diákmunkában résztvevő tanulók közreműködésével zajlik már hat teljes hete a Jókai Mór Városi Könyvtár költöztetése. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a városi intézmény a Balla Róbert téren, a korábbi iskolaépületben kapott helyet, hiszen az Esterházy-kastély rekonstrukciós munkálatai lassan elérik a keleti szárnyat, a könyvtár által használt termeket. Dr. Hermann István, a JMVK igazgatója elmondta, augusztus 1-jei határidővel kellett lebonyolítani a költözést, a számos önkéntesnek, kollégának, a közfoglalkoztatásban résztvevőknek és a Városgondnokság munkatársainak köszönhetően azonban a jövő hét közepén az utolsó dolgozó is elhagyja a könyvtár egykori otthonát. 140 ezer leltározott kötetet, több tucat nyomdaterméket és jó néhány köbméter papíralapú vagy egyéb anyagot szállítottak el a költöztetés során, összesen 16 teremből és irodából. A könyvtár egykori termei most üresen kongnak, nem volt könnyű a búcsú a nem mindennapi helyszíntől, már csak azért sem, mert az intézmény pontosan 1961-től működött a kastélyban – fogalmazott a könyvtárigazgató.

A szomorúságot azonban hamar felváltja az öröm, valamint az újabb és újabb ötletek, elképzelések megvalósítása iránti vágy, hiszen az iskolaépület korántsem olyan mostoha – ha a könyvtári terek és funkciók kialakítását tekintjük – mint amilyennek először hitték a könyvtárosok. Az épület régi és új építésű része már egyáltalán nem kontrasztos, a könyvek szépen megtalálták helyüket az új környezetben. Hermann István elmondta, ugyanannyi polcot sikerült felállítani az intézmény új otthonában, mint a kastélyban, sőt üres terek is rendelkezésre állnak újabb polcok beállítására. A bejárattól balra található épületrészben az egy térben elhelyezett szép-és szakirodalom, valamint a gyermekkönyvtári állomány már a helyére került. Ugyanebben az épületrészben találhatók a raktári terek is, melyek polcozása és a dokumentumok elhelyezése folyamatban van. Az olvasóterem és az irodai terek a bejárattól jobbra helyezkednek el. Kialakításuk szintén jó ütemben halad – tudtuk meg az igazgatótól. Az olvasótermet két részre osztották, így létrejött egy rendezvény-illetve előadó terem, valamint a meghittebb, otthonosabb olvasótermi rész. Hermann István megjegyezte, az olvasóteremben kiváló minőségű wifi-szolgáltatás lesz elérhető, beszerelnek néhány laptopot is. Emellett természetesen megmaradnak az asztali számítógépek is, azonban ezeket egy másik teremben használhatják majd az olvasók.

A könyvtárigazgató hozzátette, a költöztetés és az állomány elhelyezésének ütemét látva bíznak abban, hogy szeptember második felében újra kinyit a könyvtár. Az új könyvtárépület bemutatását nagyszabású rendezvénysorozat keretében tervezik, melynek célja, hogy minél többen megismerkedjenek az intézmény szolgáltatásaival, kínálatával. Hermann István elárulta azt is, több gyermek- és egyéb program várja majd a látogatókat, olvasókat.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!