A kastély homlokzatán dolgoznak a szakemberek


2013-07-17 14:39:21  | cikk: mo  | 


A kastély homlokzatán dolgoznak a szakemberek főképe
Folyamatosan haladnak előre az Esterházy-kastély rekonstrukciós munkálatai. A szakemberek kívül-belül dolgoznak az épületen, melyet a már messziről látható állványzat is igazol. Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője elmondta, a nyugati és az északi homlokzaton – utóbbi egyébként a főhomlokzatot jelenti – kőrekonstrukciós munkálatok és vakolatfelújítás zajlik. Ezzel egyidejűleg végzik a szakemberek a főhomlokzat nyílásainak kibontását is, hiszen itt helyezkedik majd el a kávézó, amelyhez a jelenlegi szabadtéri színpad irányába néző terasz csatlakozik majd. Ugyancsak zajlik a barokk pince szigetelése, épületszerkezetének kiépítése. A munkálatokat azonban lassítja, hogy a régészeti feltárás során talált födémszerkezet eltér a szakmailag elvárttól, így a munkafolyamatokat újra kell gondolni.
Az épületen belül már a gépészeti és villamossági munkákat végzik a dolgozók. A munkafolyamatokat itt is lassíthatják a nem várt kutatási eredmények. A régi konyha szerkezetét például továbbra is kutatják, hiszen kiderült, a termet háromszor építették át, három különböző korban. Ugyancsak egyeztetésre és gondolkodásra sarkallja a szakértőket a nyugati szárny emeletének mennyezetén talált 19. századi díszítő festés. A Pápai Városfejlesztő Kft. munkatársa hangsúlyozta, folyamatosan kerülnek a felszínre nem várt érdekességek, s a régészeti és falkutási munkák eredménye több esetben lassítja a munkát, hiszen a váratlan fordulatok miatt egyeztetni kell a tervezővel és a műemlékvédelmi hatósággal.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!