Véget ért a JMSZK nyári tábora


2013-07-13 09:19:22  | cikk: HuHa  | 


Véget ért a JMSZK nyári tábora főképe
Tegnap zárult a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ hagyományos nyári tábora. Az intézmény két hétre kínált tartalmas elfoglaltságot az általános iskolás korú gyermekeknek, két féle programmal. A hagyományos pónilovas tábor mellett idén újdonságként hirdették meg a Játsszunk színházat! elnevezésű kezdeményezést, mely a színház világába adott játékos betekintést az érdeklődőknek – tudtuk meg Bognárné Novák Ilona művelődésszervezőtől. A programokra huszonnégy gyermek jelentkezett és idén is élményekben gazdagodva búcsúzhattak társaiktól és a tábortól. A JMSZK színházépületében megrendezett Játsszunk színházat! táborban a Teleszterion Színházi Műhely tagjainak segítségével kóstolhattak bele a gyerekek a színpadi viselkedés és szereplés alapjaiba.
-Az első napon megnéztük az Up! című animációs filmet és ezt dolgoztuk fel a következő napok délelőtti foglalkozásain. A film remek és olyan témákat érint, ami a gyerekek számára is befogadható, amivel ők is találkoznak mindennapi életük során. Ez alapján épül fel egy kis jelenetfüzér, amit aztán a tábor végén a szülőknek is bemutatunk – mesélte ottjártunkkor Kása Ferenc táborvezető. A foglalkozásokon a gyerekek megtanulták, milyen az a magatartás, amivel színházivá tudják tenni a jelenlétüket a színpadon, ami odavonzza és felkelti a néző érdeklődését – magyarázta.
-Ehhez nagy koncentráció, fegyelem és egymásra figyelés kell, és ezt mutatjuk meg a foglalkozásokon. A gyerekek egyébként nagyon fogékonyak a témára és még a nehezebb feladatokban is könnyen megmerítkeznek.
Pekárdi Sára, a tábor egyik résztvevője színész szeretne lenni ha felnő, ezért is jelentkezett a programra. Mint mondta, nagyon érdekes játékokat játszanak és sokat tanulnak. Tompa Eszter Dézi azért választotta ezt a tábort, mert először indult ilyen a városban és felkeltette érdeklődését a lehetőség.
-Még soha nem hallottam ilyenről és érdekelt, hogy a szituációs játékok mit jelentenek. A tábor nagyon tetszik, játékos feladatokban veszünk részt és egy kis előadást is csinálunk a végére. Megtanultuk, hogy a beszédnél hogyan kell venni a levegőt és milyen technikákat tanulnak meg a színészek. Például azt, hogy mélyebb hangon kell kezdeni a beszédet és nem kell ordítani a színpadon, hogy hangos legyen, hanem van egy technika, amivel ez elérhető – mesélte a kislány. A délelőtti foglalkozásokon szituációs gyakorlatokon, drámajátékokon keresztül kóstolhattak bele a színpad világába a gyerekek és nagy kreativitásról tettek tanúságot.
A már hagyományosnak számító pónilovas tábor helyszíne ezúttal is a Halász póniudvar volt. A táborozók azonban nem csak a lovakkal ismerkedhettek meg, hanem számos más kisállattal is megbarátkoztak, hiszen a kutyák és cicák mellett nyulak, bárányok és madarak fogadták őket. Völgyi Tina nem először választotta nyári elfoglaltságul a pónilovas tábort, már az előző évben is járt itt és nagyon tetszett neki az itt kínált program. Mint mondta, az idei még jobb is, mint a tavalyi és örül, hogy újra eljöhetett, mert nagyon szert lovagolni.
-Nagyon jó a tábor, sokat lovagolnuk és játszunk a kisállatokkal. Megtanultuk, hogyan kell felülni a lóra, hogyan kell irányítani és hogyan kell ápolni őket – mesélte lelkesen. A nyolcéves Fábián Veronika a tévében látott lovas műsorokat és ott kapott kedvet a lovagláshoz, a táborban pedig ki is próbálhatta. A kislány arról mesélt, hogy nagyon tetszik neki a program, sokat tanultak a lovakról és a lovaglás alapjairól.
A rendelkezésre álló két hét ugyan nem ad rá lehetőséget, hogy megtanuljanak igazán lovagolni a gyerekek, de az alapok elsajátítására van idő – ezt már Halász József táborvezető mondta. A programot úgy állították össze, hogy a lóval való bánásmódot megismerjék a táborozók, így azt, hogy miként kell megközelíteni a lovat, mit lehet vele csinálni és mit nem, hogyan kell ülni a lovon és hogyan kell irányítani.
-Reggelente az állatok gondozásával kezdünk, aztán pedig az egész délelőtt a lovaglásé. Az ügetést, vágtát nem lehet ennyi idő alatt megtanulni, de lépésben már szépen ülnek a lovon és a ló vezetését is megtanulták. Négy lóval dolgozunk és a gyerekek nagyon élvezik mind a ló vezetését mind a lovaglást. A lovak mellett a többi állat is nagy kedvence a táborozóknak és akkor is remekül érzik magukat, ha éppen nem ülnek lovon – mondta el tapasztalatait.
A délelőtti tematikus foglalkozásokat közös ebéd és délutáni játék követte a táborban. A gyerekek játszottak a Várkertben, moziztak, voltak strandolni és egy egész napos kirándulás is belefért a programba.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!