Hétfőn nyit a hulladékudvar


2013-07-12 23:44:14  | cikk: HuHa  | 


Hétfőn nyit a hulladékudvar főképe
Sajtótájékoztatón jelentette be Mészáros Csaba, a Közszolg Kft. ügyvezető igazgatója, hogy július 15-én, hétfőn megnyílik a cég Szabó Dezső utcai telephelyén a hulladékudvar. A 3600 négyzetméteres, hulladékok átmeneti tárolására alkalmas területet múlt évben alakították ki a Tiszta Európa program egyik európai uniós projektjének keretében, a változó szabályozás miatt azonban csak mostanra zárultak le az engedélyezési eljárások.
-A hulladékudvarnak az a célja, hogy a pápai és a pápai gyűjtőkörzethez tartozó településeken – Bakonyszücsön és Bakonykoppányban - élő, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást igénybe vevők az olyan hulladékaikat behozhassák ide, amik a vegyesen gyűjtött háztartási hulladékba, a szelektív gyűjtőkbe nem rakhatók bele és lomtalanítás során sem szállíthatók el – magyarázta az ügyvezető. Ezek közé a hulladékok közé tartozik többek között a gumiabroncs, a háztartási sütőolaj maradék, az elektronikai hulladék, az elem és akkumulátor, a vegyszer és festékmaradék. A beszállítható hulladékok egy részének korlátozva van a mennyisége, mint például az építési-bontási törmeléké és fontos szabály az is, hogy a folyékony halmazállapotú hulladékokat csak zárt, sérülésmentes csomagolásban lehet leadni. A leadott hulladékokat az előírásoknak megfelelő tároló edényekben helyezik el a hulladékudvarban a későbbi elszállításig. A 3600 négyzetméteres hulladékudvaron egyes hulladékokat konténerekben gyűjtenek össze, a veszélyes hulladékok számára kialakított 200 négyzetméteres felületen pedig speciális zárt konténerekben és edényekben gyűjtik a leadott hulladékot. Mészáros Csaba elmondta, a hulladékudvar igénybe vétele a közszolgáltatási szerződéssel rendelkező és a díjfizetési kötelezettségnek eleget tevő ügyfelek számára ingyenes, a díjtartozással rendelkezők és a szolgáltatási szerződés megkötését elmulasztók azonban nem vehetik igénybe az újabb szolgáltatást. A jogosultságot – éppúgy, mint más hulladék beszállítása esetén – a Közszolg munkatársai ellenőrzik.
-Aki jogosult az igénybevételre annak díjmentes ez a szolgáltatás, aki viszont nem jogosult rá, az nem használhatja a hulladékudvart – hangsúlyozta.
A hulladékudvar igénybevétele esetén a portán dolgozó munkatársak ellenőrzik a közszolgáltatási szerződés meglétét, azt, hogy van-e az ügyfélnek tartozása, s ha mindent rendben találtak, akkor lehet a hulladékudvar területén leadni a szemétté vált dolgokat. A leadott hulladékot mérlegelés után hulladéktípusonként nyilvántartásba veszik, melyről az ügyfél bizonylatot kap.
A hulladékudvar megnyitása kapcsán Unger Tamás alpolgármester úgy nyilatkozott, ez egy újabb fontos lépés a szabályos, korszerű és az európai normáknak is megfelelő hulladékgazdálkodás felé, hiszen ezzel a veszélyes hulladékok nagy részének elhelyezése megoldottá vált a városban.
-Én azt várom ettől, hogy a nagyon sokszor emlegetett és nagyon sok bosszúságot okozó Pápán és környékén fellelhető illegális szemétlerakók száma és az ott lerakott hulladékok mennyisége ezzel párhuzamosan csökkenni fog – fogalmazott és felidézte, a Tiszta Európa Program keretében a szelektív hulladékgyűjtés területén is nagy előrelépés történt az elmúlt évben. A városban a szelektív gyűjtőszigetek száma meghaladja az ötvenet, így mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy a lakóhelyéhez közel találjon szelektív gyűjtőket. Arra kérte a lakosságot, használják minél többen, és használják szabályosan a szelektív edényeket. Az alpolgármester azt is megemlítette, a hulladékudvar mellett egy másik európai uniós fejlesztés is folyamatban van, ez pedig a régi szeméttelep rekultivációja, melynek első üteme zajlik jelenleg. 
A sajtótájékoztatón Mészáros Csaba arról is szólt, július elsejétől a rezsicsökkentés keretében a hulladékgazdálkodási szolgáltatás díjai is csökkennek. A számla kiállításához szükséges informatikai rendszer átalakítása folyamatban van, így a júliusi számlák késve – várhatóan augusztusban - fognak megérkezni az ügyfelekhez. Az ügyvezető türelmet kért a lakosságtól és hangsúlyozta, a díjcsökkentés a július elsejével kezdődő időszakra vonatkozik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!