Még három hétig lehet felsőoktatásba jelentkezni


2010-01-26 07:59:32  | cikk: Tóth Tamara  | 


Idén 56 ezer államilag támogatott hallgatót vehetnek fel alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre. A meghirdetett képzések száma az előző évekhez képest ugrásszerűen nőtt, a tavalyi 5.753 helyett már összesen 7.439 szakra lehet jelentkezni. Ezek közül 3.100 alapképzés, 3.054 mesterképzés, 1.199 felsőfokú szakképzés és 86 egységes, osztatlan képzés.
Pontszámító kalkulátor, képzési útvonal- és intézményi nyíltnap-kereső, valamint több önismereti kérdéssor is segíti a felsőoktatásba jelentkezőket az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján. A felvételi kérelmeket még három hétig, február 15-ig lehet benyújtani több mint 7.400 szakra. A www.felvi.hu-n a december 15-én indult felvételi eljárás során a pontszámító kalkulátor segítségével - szigorúan tájékoztató jelleggel - bárki kiszámolhatja, hány ponttal vág neki a felvételinek.
A honlapon egy új szolgáltatással, a képzési útvonalkeresővel az érdeklődők egyszerű formában felmérhetik, hogy egy adott mesterszakra milyen felsőfokú végzettséggel lehet jelentkezni, illetve az alapképzésre jelentkezők megtudhatják, majdani diplomájukkal milyen mesterszakokon tanulhatnak tovább.
A fentiek mellett a Felvi ingyenes Pályaorientációs Tanácsadó Szolgáltatása is segítséget nyújt a döntéshez, s az egyes szakokról a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztató mellett a Felvételi tájoló 2010. című kiadvány is információkat nyújt a diákoknak.
 Az egyetemek, főiskolák egyre nagyobb számban mutatják be oktatási programjukat nyílt napokon leendő hallgatóiknak. Ezekről szintén találhatnak információkat az érdeklődők az OFIK honlapján. A választást megkönnyíthetik a szintén a felvi.hu-n elérhető önismereti kérdéssorok is. A honlapon több közép- és emelt szintű érettségi minta feladatsort is találnak a jelentkezők.
A végső döntésre még három hetük van a diákoknak, a jövő szeptemberben induló képzésekre 2010. február 15-ig lehet jelentkezni, a szabályokban nincs változás, viszont a minimális bejutási pontszám alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben (például az orvosi és gyógyszerész szakokon) 160 pontról 200 pontra emelkedik a kormány döntése értelmében.

(Forrás: www.felvi.hu)

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!