Kiállítással zárult a képzőművészek nyári művésztelepe


2013-07-08 21:44:41  | cikk: HuHa  | 


Kiállítással zárult a képzőművészek nyári művésztelepe főképe
Tizenkettedik alkalommal várta az alkotókat és alkotni vágyókat a Képzőművészek nyári táborába a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ. A hagyományos tíznapos program ezúttal is Nagytevelen indult, majd a múlt héten Pápán, a Somogyi Galériában folytatódott az A. Tóth Sándor remekműveit őrző falak között. A táborban a legtöbben évek óta visszatérő vendégként vettek részt, a tizenkét fős társaság – köztük négy rajztanár - jó csapatot alkotott. A művésztelep célja ezúttal is az volt, hogy az alkotók tanuljanak egymástól is technikát, szemléletmódot, alkotókedvet és szorgalmat – fogalmazta meg Borbély Lajos művésztanár, a tábor egyik korrektora, hozzátéve, hogy a résztvevők szabadon alkothattak és szabadon választott technikákkal dolgozhattak, a korrektorok pedig kérésre adtak segítséget. 
A teveli napok ezúttal is főként a tó megörökítésére szolgáltak, de a faluban is dolgoztak a résztvevők, Pápán pedig a hagyományoknak megfelelően délelőttönként aktfestészettel, délután a város nevezetes épületeinek és a Fő tér új arcának lerajzolásával töltötték az időt.
-A megújított Fő téren nagy figyelmet kell fordítani az új formákra, melyek teljesen megváltoztatták a teret, néhány részletet javasolok is a tábor résztvevőinek – mondta el a tábor vezetője. A Fő tér mellett a belváros további gyöngyszemeit is megörökítették a tábor résztvevői, hiszen a Korvin utca, a Barát utca, a Kígyó utca és a kastélybelső is bekerült a tábor tervezetébe.
Az elkészült alkotásokat ezúttal is kiállításon mutatták be az érdeklődő közönségnek, és vasárnap délelőtt ennek megnyitásával zárták az idei művésztelepet a Somogyi Galériában. A tárlatot Kerpel Péter ajánlotta a művészetkedvelők figyelmébe. Mint mondta, bár évek óta hívta Borbély Lajos a nyári szabadegyetemre, most először volt alkalma csatlakozni az alkotókhoz és átélni azt az élményt, melyet ez a tábor ad. A művésztanár köszönetet mondott Borbély Lajosnak, aki nagyon hosszú ideje felkarolja és segíti a képzőművészettel foglalkozókat.
-Nagy öröm volt számomra itt lenni a táborban azért is, mert itt egymást látva alkotás közben úgy érezhettük, hogy mindenki segíteni akarja a másikat és közösséggé formálódva dolgozhattunk. Olyan családias légkör, olyan bensőséges hangulat jellemezte ezt a tábort, ami nagyon kell a mai világban, ahol mindenki szalad a munka után, rogyadoznak a családok, inognak a közösségek. Ebben a táborban pont az ellenkezője történt, és akik évek óta visszatérnek ide pontosan erre vágynak.
A családias légkör miatt nagyon gyorsan kialakult a termékeny alkotómunka, az együtt töltött idő és az átélt közös élmények mind arra indították az alkotókat, hogy egyre bátrabban, egyre több technikát kihasználva, egymásra figyelve és egyre több témát felhasználva ontsák az alkotásokat – idézte fel az elmúlt napok eredményét, melyekből a legjobbakat mutatták be a tárlaton.
-Ha végignézzük a tárlatot, egy őszinte erőfeszítésnek, kalandozásnak, rácsodálkozásnak az eredményeit látjuk és az, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi kiváló alkotás születhessen, ez csak ennek a tábornak a nagyszerűségéből fakadhat – mondta Kerpel Péter.
A kiállításmegnyitón jelen volt A. Tóth Sándor fia, dr. Tóth Gábor Sándor is, aki szintén elismeréssel szólt a képzőművész tábor résztvevőinek munkáiról.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!