Zárt ülésen tárgyaltak a húsgyárról - Nincsen csődeljárás alatt a Pápai Hús


2013-07-04 16:28:40  | cikk: mo  | 


Zárt ülésen tárgyaltak a húsgyárról - Nincsen csődeljárás alatt a Pápai Hús főképe
Megtartotta soron következő testületi ülését Pápa Város Képviselő-testülete. Az első napirendi pontban a megjelent képviselők ellenvetés nélkül módosították az önkormányzat vagyonrendeletét. A módosítást a közműfejlesztésekkel kapcsolatos tulajdonosi nyilatkozatok és megállapodások miatti megkeresések megemelkedett száma indokolta. Ugyancsak egyhangúlag megszavazta a testület a közterület használatról és a reklámozás rendjéről szóló 13/2013. (V.9.) önkormányzati rendelet módosítását, melyre jogszabályváltozások miatt volt szükség. Áldozó Tamás polgármester elmondta, Pápán nem gyakori a játékfilmek forgatása, de a törvény előírásainak eleget téve szükséges volt a rendelet kiegészítése a kötelezően szabályozást igénylő területekre vonatkozó rendelkezésekkel.

A mai ülésen a testület elfogadta az elmúlt hetekben több bizottság, a részönkormányzatok és a nemzetiségi önkormányzatok által szintén támogatott Helyi Esélyegyenlőségi Programot (HEP). Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény értelmében a települési önkormányzat ötévente öt évre szóló helyi esélyegyenlőségi programot fogad el. Az önkormányzat az államháztartás alrendszereiből, az európai uniós forrásokból, illetve a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokból származó, egyedi döntés alapján nyújtott, pályázati úton odaítélt támogatásban csak akkor részesülhet, ha az e törvény rendelkezéseinek megfelelő, hatályos helyi esélyegyenlőségi programmal rendelkezik. A HEP-ben helyzetelemzést kell készíteni a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok - különös tekintettel a nők, a mélyszegénységben élők, romák, a fogyatékkal élő személyek, valamint a gyermekek és idősek csoportjára - oktatási, lakhatási, foglalkoztatási, egészségügyi és szociális helyzetéről, illetve a helyzetelemzésen alapuló intézkedési tervben meg kell határozni a helyzetelemzés során feltárt problémák komplex kezelése érdekében szükséges intézkedéseket.
A napirendi pont kapcsán Venczel Csaba köszönetét fejezte ki a dokumentum összeállítóinak, majd kiemelte, a helyzetelemzés során a HEP korrektül említi az egyházakat, melyek szintén érintettek a mélyszegénységben élők felzárkóztatása tekintetében. A képviselő javasolta, hogy a dokumentumot juttassák el az egyházaknak is.

Szintén igennel szavaztak a képviselők arra a határozati javaslatra, mely a város fenntartásában lévő Gróf Esterházy Károly Múzeum szakmai tevékenységének támogatására vonatkozik. Az önkormányzat június 28-án pályázatot nyújtott be a települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatásának 2013. évi szabályairól szóló 40/2013. (VI.7.) EMMI rendelet (továbbiakban: Rendelet) alapján, mely pályázat célja az Esterházy-kastélyban lévő Ősök csarnoka rekonstrukciós kiállítás megrendezéséhez központi forrás igénylése volt. Az előzetes számítások alapján a kiállítás megrendezésének teljes költsége körülbelül 25 millió forint lesz.
A javaslat kapcsán dr. Hermann István elmondta, 70 esztendő után visszatérhet a teljes ősgaléria Pápára, így a kastély a jövőben a mainál is méltóbban képviselheti az Esterházyak hagyományát.

Határozati javaslatot fogadott el a képviselő-testület a tekintetben is, hogy támogatja a város 800 éves jubileumához kötődő arculati elemek megtervezéséhez történő nyílt pályázat kiírását. A benyújtott pályázatokról a polgármester által felkért három tagú bíráló bizottság dönt. Az első három helyezett díjazásban részesül. Áldozó Tamás az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, 1214-ben kelt az első oklevél, mely Pápát mint lakott települést említi, s mely igazolja városunk 800 éves létezését. E jeles évforduló tiszteletére 2014-ben egész éves programsorozatot szervez az önkormányzat. A polgármester hozzátette, szeretnék, ha a rendezvénysorozatnak a város intézményei, civil szervezetei és közösségei aktív résztvevői lennének, ezért felhívást tesznek közzé a programok összeállításához: várják az oktatási és kulturális intézmények, egyházak, egyesületek, művészeti csoportok, civil szervezetek és magánszemélyek ötleteit, javaslatait.

A képviselő-testület zárt ülésen hosszan tárgyalta a Pápai Hús 1913.Kft ügyét. Tegnap este hét órától lépett hatályba az a kormányrendelet, amely arról szól, hogy a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús 1913 Kft-t és a Pápa-Ser Sertéstenyésztő- és hízlaló Kft-t.
- A törvény szerint a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek esetében kormányzati garanciavállalás történt a társaság kötelezettségeire. Ez az eset fennáll, hiszen a kormány kezességet vállalt az MNB beruházási hitelre. Másrészt pedig olyan esetekben is minősítheti stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek, amennyiben a lakossági ellátást befolyásoló társaságról van szó. Ez is megállja a helyét – jelentette ki a polgármester, majd hozzátette, három határozati javaslatot fogadott el a testület ellenszavazat nélkül.
A testület megtárgyalta és tudomásul vette a társaság 2012. évi konszolidált mérlegét, amely a kapcsolt vállalkozások együttes eredményeit és folyamatait írja le. Ezenkívül a képviselők elfogadták a vállalat január 1-május 31. közötti tevékenységének beszámolóját és döntöttek arról is, hogy a képviselő-testület 50 millió forint tagi kölcsönt nyújt a Pápai Hús 1913. Kft-nek 2014. május 31-i határidővel – hangzott el a sajtótájékoztatón.
Arra kérdésre, mely szerint csőd közelében van-e a húsgyár, Áldozó Tamás elmondta. Nem kezdeményeztek csődeljárást a vállalatnál.
- A csőd egy olyan eljárás, amelyet a törvényszék rendel el a társaság saját kérésére, s melynek az a célja, hogy a fizetőképesség helyreálljon. Ez azt jelenti, hogy a csődeljárásnak nem célja az, hogy a társaság megszűnjön, hanem az, hogy reorganizálódjon és újra teljes jogú piaci szereplőként tudjon működni. Jelenleg a taggyűlés nem döntött arról, hogy csődeljárás iránti kérelmet adjon be a törvényszékhez – húzta alá a polgármester.

A polgármester a sajtótájékoztatón gratulált Kanozsainé dr. Pék Máriának a címzetes főjegyzői cím elnyeréséhez. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!