DK:A Fő téren helye van a két pápai diák szobrának


2013-07-03 12:35:11  | cikk: mo  | 


DK:A Fő téren helye van a két pápai diák szobrának főképe
Pápa Város Képviselőtestülete június 27-i ülésén tárgyalta az Esterházy-kastély előtt álló Petőfi-és Jókai-szobrok áthelyezését – ezzel kapcsolatban fejtette ki véleményét a Demokratikus Koalíció választókerületi szervezete ma délelőtt. Kerecsényi Zoltán szerint a két emlékjelet érintetlenül kellene hagyni, ott, ahol eredetileg felavatták. A választókerületi elnök elmondta, Pápa két legnagyobb diákjának „jelenléte” a városközpontban, a legfőbb téren évtizedek óta jelkép, szimbólum lett.
- A szobrok szimbólumként hirdetik az alulról feltörő, két leghíresebb pápai diák emlékét, s velük együtt szűkebb pátriánk hajdani szép és rangos reformkori diák-múltját, hagyományait, a két halhatatlan szellemű pápai diák közös erőfeszítéseit, nemzeti, szellemi örökségét – fogalmazott Kerecsényi Zoltán.
A felújított Fő téren helye van az emlékműveknek – mondta a politikus, hozzátéve, a távolból ideérkezők igenis találkozzanak a Fő téren Petőfi és Jókai emlékjeleivel. Kerecsényi kérte a városvezetést, hagyják itt a városközpontban a két emlékművet, majd felhívta a figyelmet az Erzsébet ligetben található Petronius síremlék áthelyezésére, melynek véleménye szerint fedett helyet lenne célszerű találni. A választókerületi elnök elmondta, a jelentős, római kori műemléket védettebb helyre, múzeumi falak közé kellene helyezni.
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, a DK örömét fejezi ki a tekintetben, hogy a megújuló Fő térre élet költözött, azonban nem ért egyet a rasszista, szélsőséges megnyilvánulásokkal, melyek a tér szökőkútjainak használata kapcsán ütötték fel fejüket.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!