A nemzetiségi képviselők is megszavazták a HEP-et


2013-07-03 10:55:04  | cikk: mo  | 


A nemzetiségi képviselők is megszavazták a HEP-et főképe
Akárcsak a településrészi önkormányzatok, úgy a három nemzetiségi önkormányzat (PÖNÖ, PNNÖ, PCNÖ) is elfogadásra javasolta a holnapi képviselőtestületi ülésre előterjesztett ún. Helyi Esélyegyenlőségi Programot (HEP). Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény vonatkozó paragrafusa szerint a települési önkormányzat ötévente helyi esélyegyenlőségi programot fogad el. A települési önkormányzat az államháztartás alrendszereiből, az európai uniós forrásokból, illetve a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokból származó, egyedi döntés alapján nyújtott, pályázati úton odaítélt támogatásban csak akkor részesülhet, ha az e törvény rendelkezéseinek megfelelő, hatályos helyi esélyegyenlőségi programmal rendelkezik.

A HEP-ben helyzetelemzést kell készíteni a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok - különös tekintettel a nők, a mélyszegénységben élők, romák, a fogyatékkal élő személyek, valamint a gyermekek és idősek csoportjára - oktatási, lakhatási, foglalkoztatási, egészségügyi és szociális helyzetéről, illetve a helyzetelemzésen alapuló intézkedési tervben meg kell határozni a helyzetelemzés során feltárt problémák komplex kezelése érdekében szükséges intézkedéseket. A HEP jogszabályoknak megfelelő kidolgozása érdekében 2012. május 14-én tartotta alakuló
ülését a Helyi Esélyegyenlőségi Fórum. Az ülésen a következő munkacsoport kialakításáról döntöttek a tagok:
1. Mélyszegénységben élők és romák helyzete munkacsoport (vezető: Benecz Rita Emberi Erőforrás Osztályvezető),
2. Gyermekek helyzete, esélyegyenlősége, gyermekszegénység munkacsoport (vezető: Csákvári Judit, a Pápa Városi Óvodák intézményvezetője),
3. Nők helyzete, esélyegyenlősége munkacsoport (vezető:Vargáné Maurer Ilona, a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő ápolási igazgatója),
4. Idősek, fogyatékkal élők helyzete, esélyegyenlősége munkacsoport (vezető: Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI intézményvezetője).

A nemzetiségi önkormányzatok ülésein Benecz Rita azt hangsúlyozta, a program megvalósítási szakaszában feltétlenül számítanak a nemzetiségi képviselők együttműködésére, segítségére.
A Helyi Esélyegyenlőségi Programot Pápa Város Képviselőtestülete holnap tárgyalja.

A Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat ülésén a képviselők véleményezték a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatói állására beérkezett pályázatot. A képviselők a pályázatot áttanulmányozták, s az igazgatói állásra alkalmasnak ítélik a pályázó személyét, a iskola jelenlegi igazgatóhelyettesét, Megyeriné Borsó Évát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!