Főszerepben a helyiek – remek mulatság a borsosgyőri falunapon


2013-06-30 18:33:29  | cikk: HuHa  | 


Főszerepben a helyiek – remek mulatság a borsosgyőri falunapon főképe
Ünnepeltek tegnap a borsosgyőriek. Hagyományos falunapjukra ezúttal is összegyűlt a városrész apraja-nagyja, hogy részt vegyen a sportos, játékos, szórakoztató programon. Délelőtt ügyességi játékokban, sportversenyeken, kispályás fociban és kapura rúgó versenyeken mérethették meg ügyességüket a gyerekek, de élőcsocsó, fajátékok sokasága és minidodzsem is várta az apróságokat, a felnőtteknek pedig kispályás foci bajnokságot, 11-es rúgó versenyt és sodrófahajító versenyt hirdettek. Délután kisvonatozhattak a sportpályához kilátogatók és nagy sikere volt a rendőrségi- és tűzoltóautó bemutatónak is. A színes programok sokakat kicsaltak a rendezvény helyszínére, a felnőttek jó hangulatban beszélgettek egy-egy pohár sör mellett, az anyukák kifulladva szaladgáltak az egyik játéktól a másikig rohangáló gyermekeik után, a családok gólyalábon ügyeskedtek, csigahúzásban versengtek egymással vagy a golyós labirintus játékkal szórakoztatták magukat. A rendőr- és tűzoltóautó a felnőttek érdeklődését éppúgy lekötötte, mint a kicsikét és a járművek mellett szolgálatot teljesítő egyenruhásoktól sok érdekességet megtudhattak a rendőrök és tűzoltók munkájáról. A hétéves Kerekesi Danit szülei sem tudták kiimádkozni a tűzoltóautóból. A kisfiú sisakban, tűzvédő kabátban rendületlenül ült a jármű kabinjában és valószínűleg végleg elhatározta, tűzoltó lesz, ha megnő.
- A tűzoltóautó, a rendőrautó és az élőcsocsó tetszik a legjobban – osztotta meg velünk, megigazítva az arcába csúszó sisakot – megtudtam, hogy a tűzoltóknak gyorsan kell felöltözniük, gyorsan kell elhagyniuk a laktanyát, a tűzálló ruhákat fel kell venniük és a sisakot le kell húzni, hogy ne lélegezzék be a füstöt.
A kisfiú persze minden játékot kipróbált, játszott a fajátékokkal, utazott a kisvonattal, kisautózott és persze az ugrálóvárat sem hagyta ki.
-Szerintem azért jó ez a nap, mert nagyon jól lehet mulatni és sok játék van – állapította meg. Hasonló véleményen volt Nyári György is. A tizenéves fiatalember ugrálóvárazott, focizott zsákbamacskát játszott barátaival, ahogy ő fogalmazott: elvolt a srácokkal.
-Nagyon jól érzem magam, mert együtt vagyunk a haverokkal, jókat lehet enni és jók a programok – foglalta össze a falunap lényegét. A délutáni eseményeket 16 órától színpadi produkciók teljesítették ki, melyek főszereplői helybéliek voltak. A sort a Pici talpak elnevezésű formáció nyitotta, mely a legfiatalabb korosztályból állt össze és a Nád a házam teteje című nótát játszotta-táncolta el. Őket a Borsosgyőri Nyugdíjas Klub énekkara követte a színpadon vidám nótákkal és egy mókás jelenttel. A közel hatvanfős klub két éve alakult, énekkaruk alig egy éve működik és ez volt a második fellépésük - tudtuk meg Szalay Károlyné elnöktől. Az énekkar megalakulását Ruzsás Sándorné szorgalmazta, ő vette rá az eleinte bátortalan hölgyeket a közös éneklésre és szereplésre.
-Először csak magunk számára tanultunk dalokat, aztán Máté István tiszteletbeli elnökünk javaslatára vállaltunk szereplést. Közreműködtünk a hősök napi koszorúzásnál és most itt a falunapon. Nagyon sokat tanultunk Ruzsásné Zsuzsától és remélem, tovább tudunk fejlődni. A klubban egyébként nagyon jó a társaság, minden hónapban tartunk összejövetelt és jól érezzük magunkat – mondta. A falunapról úgy vélekedett, nagyszerű program készült erre a napra, melyen az emberek összejönnek, beszélgetnek, barátkoznak és közelebb kerülnek egymáshoz. A helyi fellépők között volt Győri Vivien és Présinger Gabriella, akik magyar- és világslágereket énekeltek, a falu asszonyai pedig egy tánccal lepték meg az egyre népesebb közönséget. A műsort közös tánc zárta és vastaps fogadta. Az ötéves Borda Delani a Pici talpak csoport egyik sztárja volt és lelkesen vett részt a produkcióban és persze az összes játékban is.
-Sokat játszottam, kisautóztam, voltam az ugrálóvárban és táncoltam is – mesélte büszkén és arról is beszámolt, hogy milyen sokat készültek a fellépésre. A borsosgyőriek után a Takácsi Musical Stúdió adott műsort, majd Áldozó Tamás polgármester mondott köszöntőt és adta át a sportversenyek díjait Máté Istvánnal. A részönkormányzat vezetője a helyiek bemutatkozási lehetőségét emelte ki a falunapi rendezvény legfontosabb elemeként. Mint mondta, a hagyományos falunapi rendezvény nagy érdeklődésre tart számot éppúgy, mint az előző években és örömmel látja, hogy szép számban eljöttek a borsosgyőri családok.
-A rendezvényt arra építettük, hogy minél több helyi csoportnak, formációnak helyet adjunk a műsorban és a helyieket minél inkább bevonjuk a programokba. A kisunokát, gyereket megnézi a szülő, nagyszülő, a nyugdíjasokra kíváncsiak a fiatalok és láthatóan nagy sikere volt a helyiek műsorának. Azt tapasztaljuk, hogy leginkább rájuk kíváncsi a közönség, ezért a továbbiakban is ezt a vonalat erősítjük – fogalmazott és hozzátette, nagyon sok helybéli dolgozott a nap sikerén a szervezésben és a lebonyolításban – magunk szervezzük, magunknak rendezzük és ez az önszerveződés nagyon jó.
Áldozó Tamás polgármester úgy véli, a borsosgyőriek számára a falunap nagyon jó alkalom arra, hogy kettős identitásukat megéljék, hiszen ők pápaiak, ugyanakkor borsosgyőriek is.
-Ezzel a nyári rendezvénnyel őrzik hagyományaikat és építik a helyi közösséget a borsosgyőriek és a falunapi programok pont erre valók. Kiemelkedőnek tartom, hogy az itt élők intézményi háttér nélkül is – hiszen iskola nincs a településrészen – meg tudják mutatni tehetségüket, ki tudnak állni a nagyközönség elé. A falunapnak nagy hagyománya és kialakult programja van, és fontos, hogy a megszokott programok visszatérően megjelenjenek.
A városvezető hozzátette, örömmel látja, hogy a borsosgyőriek nagy figyelemmel kísérik a közösség dolgait, aktívan bekapcsolódnak a falu életébe, a programok szervezésébe. Ezt nevezik - bár tán nem tudják - a mai modern kifejezéssel az önkéntességnek és ezt ők már régóta csinálják és remélhetőleg így lesz ez a továbbiakban is.
A borsosgyőriek ünnepét dr. Kovács Zoltán, a térség megválasztott országgyűlési képviselője is meglátogatta, aki délelőtt a Somlón és Somlóvásárhelyen, délután pedig Bakonykoppányban, Nyárádon és Nagygyimóton járt, eleget téve a meghívásoknak. Ahogy mondani szokta, ezek a programok egy fogadónapnak is beillenek, hiszen ilyenkor kötetlen formában, de elmondják véleményüket, problémáikat az emberek.
-A falunapi rendezvények igazi közösségépítő programok és ennek nagyon fontos szerepe van, én pedig örülök neki, hogy sok jókedvű, vidáman beszélgető, szórakozó embert látok itt is. Fontosnak tartom, hogy a műsorokban a helyiek megmutatják magukat saját közönségüknek és jó az is, hogy a szomszédos települések csoportjai egymás rendezvényeire is meghívást kapnak – fogalmazott.
A borsosgyőri falunap a hagyományokhoz hűen közös vacsorával és hajnalig tartó bállal ért véget. A településrészi/falunapi programoknak azonban korántsincs vége, hiszen jövő héten a kéttornyúlakiak ünnepelhetnek hasonló színes programokkal és jókedvvel.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!