Kezdődhet a megvalósítás – megújul a hajléktalanszálló


2013-06-29 10:25:20  | cikk: HuHa  | 


Kezdődhet a megvalósítás – megújul a hajléktalanszálló főképe
Megtörtént a támogatási szerződés aláírása, kezdődhet a projekt fizikai megvalósítása - közölte tegnap esti sajtótájékoztatóján Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója az Arany János utcai hajléktalanszálló épülete előtt. Mint ismeretes az intézmény több mint kilencven millió forintot nyert el európai uniós pályázaton a szálló felújítására, korszerűsítésére és bővítésére, az erről szóló támogatási döntésről áprilisban tájékoztatták a közvéleményt. Az intézményvezető elmondta, a projekt eredményeképpen megújul és nyolc férőhellyel bővül az épület –  húszról huszonnyolcra nő az ellátható személyek száma -, ez lehetővé teszi az átmeneti szállás kiváltását és komfortosabb körülményeket biztosít az ellátottak számára. Ugyanakkor a fejlesztés megfelelő munkakörülményeket ad az itt dolgozók számára, akik eddig mostoha körülmények között látták el feladatukat.  
Az Arany János utcai hajléktalanszálló épülete körülbelül ötven éve épült és 1997 óta látja el mostani feladatát. Az épület nem akadálymentesített, a lakószobák zsúfoltak, a közösségi helyiségek kicsik, informatikai eszközzel nem rendelkeznek és terápiás munkára, a munkavállalók tartózkodására elkülönített helyiség nincs az épületben. Ezeken a körülményeken javít a száz százalék támogatási intenzitású projekt. A beruházás az infrastrukturális fejlesztésen túl képzést is tartalmaz mind az itt dolgozók, mind az ellátottak számára és informatikai eszközök beszerzését is lehetővé teszi. Szalainé Tihanyi Andrea hozzátette, a projekt megvalósításának kezdete július elseje, befejezése pedig 2014. augusztus 31-e. A támogatási szerződés megkötését követően most elsődleges feladatuk az építési kivitelezési közbeszerzési eljárás elindítása, melynek lezárulása után várhatóan szeptember elején megkezdődhet az építkezés. Az intézmény igazgatója kiemelte, az építkezés idején is biztosítják a hajléktalanok ellátását, ehhez a Kisfaludy utcai önkormányzati épületet fogják használni.
Áldozó Tamás polgármester a sajtótájékoztatón megemlítette, a hajléktalanszállók helyének kijelölése több településen problémát okozott, mert félő volt, hogy a környékbeli házak lakóival való együttélés nehéz lesz, ám ez Pápán nem okozott gondot. Az Egyesített Szociális Intézmény munkatársai elkötelezetten dolgoztak az ellátásra szoruló emberekért és az elmúlt időszak igazolta, hogy az épített infrastruktúra mellett szakmai hozzáértés, empátia szükséges a megfelelő színvonalú és problémamentes szolgáltatás biztosításához.
-Ez az intézmény dolgozóiban mindig is megvolt, és ez a hozzáállás, a rendelkezésre álló tehetség gazdagodik most azzal, hogy az épület is minden igényt kielégítően megújulhat és minden olyan feltételnek meg fog tudni felelni, amit egy korszerű hajléktalan szállóval szemben a 21. században támasztanak – fogalmazott. A városvezető hozzátette, fontos az is, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan újul meg a projekt keretében és ezzel a város vagyona gyarapszik, és az a szociális ellátórendszer gazdagodik jelentős forrásokkal, mely egyébként jellegénél fogva az utolsók között szokott szerepelni.
Az építkezés helyszínét Németh Csaba projektmenedzser mutatta be a sajtó képviselőinek, ismertetve a tervezett beruházás elemeit. Ezek szerint a toldaléképületeket elbontják, az épület új tetőt kap és az egész házra tetőteret építenek, itt biztosítva az újabb helyiségek kialakítását és a gépészetnek helyet adó helyiségeket. A beruházás során kicserélik a nyílászárókat, megújítják a teljes épületgépészetet, akadálymentesítik a szállót és rendezik az ingatlan udvarát is. A felújításra és bővítésre hetven millió forint áll rendelkezésre a többi forrást az informatikai fejlesztésre és a projekt egyéb kötelező költségeire fordítják. A projektmenedzser elmondta, a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően kora ősszel szeretnék megkezdeni az építkezést, így a tél beálltára az épület újra tető alá kerül és a hideg hónapokban a belső munkákkal folytathatják a kivitelezést, melynek jövő év májusára kell elkészülnie.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!