A magyar gazdaság jelene és jövője – Közgazdász tartott előadást a Petőfi Asztaltársaságnál


2013-06-28 23:28:29  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A magyar gazdaság jelene és jövője – Közgazdász tartott előadást a Petőfi Asztaltársaságnál főképe
Magyarország gazdasága leszakadóban, míg társadalma szétszakadóban van – vélekedik dr. Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, aki a Petőfi Asztaltársaság felkérésére érkezett városunkba. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előadóterme zsúfolásig megtelt az ismert közgazdász A magyar gazdaság tegnap, ma – és holnap? című előadására ma délután.
A vendéget – akit férje, Kéri László politológus is elkísért Pápára – Kerecsényi Zoltán, a Petőfi Asztaltársaság egyik ügyvezetője mutatta be az egybegyűlteknek. – Mai meghívott vendégünk képes belebetegedni a társadalom iránt érzett felelősségbe. Nem tartja magát befolyásosnak, de közgazdászként máig arra törekszik, hogy megmutassa a „cseppben a tengert”, a részfolyamatokban az egész rendszer működését – fogalmazott Kerecsényi Zoltán, majd röviden ismertette az előadó életútját.
Petschnig Mária Zita bevezetőjében elismerte, abban az értelemben igaz a kormány egyik szlogenje, miszerint Magyarország jobban teljesít, hogy például Görögországgal és Portugáliával szemben jobban teljesítünk. Azonban hozzáfűzte, hazánk önmagához, a lehetőségeihez képest nem teljesít jobban, ugyanis a magyar gazdaság leszakadóban van, a társadalmunkat pedig szétszakadás jellemzi, és a társadalmi feszültségek a robbanás határát súrolják. – A magyar gazdaság leszakadóban van Európától, leszakadóban van a korábbi versenytársaitól, a visegrádi országok közül a leggyengébben teljesítünk – nyilatkozta hírportálunknak Petschnig Mária Zita. – Ez az év is nagyon rosszul, további GDP-csökkenéssel kezdődött. Csak reménykedni tudunk benne, hogy ha az év hátralévő részében kedvezőek lesznek a folyamatok, 2013-ban talán 0-0,5 százalék körüli növekedés előáll.
A közgazdász kérdésünkre kifejtette, való igaz, hogy a gazdasági mutatókból jobbról és balról is ki lehet emelni egyes adatokat, ezáltal pedig többféle, az éppen kívánt eredményhez hasonló számokat kaphatunk. – Én nem szoktam kiemelni adatokat. Az adatokat a maguk teljes összefüggésében nézem, és ebből, a legfőbb makromutatók alapján alakítom ki a véleményemet. Igaz, hogy 2004-től kezdve először kijutottunk a túlzott deficiteljárás hatálya alól, de ezért hatalmas árat kellett fizetnünk. Ennek az árát pedig a továbbiakban is fizetni fogjuk, mivel a magyar gazdaság potenciális növekedése lett tönkretéve. Ugyanis olyan eszközökkel szorították le ezt a hiányt, amelyek elvették a gazdasági és a politikai bizalmat a befektetőktől. Nem véletlen, hogy a beruházások zuhannak Magyarországon, egész Európában a legalacsonyabb beruházási rátát produkáljuk. Ha nincs beruházás egy országban, akkor annak az országnak a versenyképessége romlik, és nem tud labdába rúgni a közeljövőben. Pillanatnyilag elértünk egy 3 százalék alatti hiányt, de olyan nagy árat kell ezért fizetni, ami kétségbe vonja azt, hogy a későbbiekben ez fenntartható lesz-e – emelte ki a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa.
Véleménye szerint az Orbán-kormány ott hibázott nagyot, hogy nem volt gazdaságpolitikája, nem volt egy komplex, átgondolt programja, ehelyett csak politikai elképzelésekkel rendelkezett. Majd, mint mondta, a politikai gondolkodás és a közgazdasági gondolkodás ütközött egymással.
– Amikor 2010-ben a középosztály megsegítése érdekében elhatározták, hogy bevezetik az egykulcsos személyi jövedelemadót, beléptek egy zsákutcába, amiben azóta is vergődnek. Ebből ki kellene jönni és újrakezdeni az egészet, mert ezt toldozgatással, foltozgatással nem lehet megoldani. Persze jó lenne, ha javulnának a külső feltételek is, de ez nem rajtunk múlik. Valójában az a probléma, hogy a belgazdaság tönkre van téve. Annak következtében, hogy a politikai logika kiszámíthatatlan a vállalkozók számára, minden kiszámíthatatlan és őrületes bizalmatlanság uralkodik, így nem akarnak Magyarországon befektetni. Nem jön a tőke, nem jön a munkaerő. Éppen ellenkezőleg: megy ki a legjobb munkaerő, megy ki a magyar tőke az országból. Ezt kellene megfordítani – hangsúlyozta a Petőfi Asztaltársaság vendége.

Az előadás után Grőber Attila és Kerecsényi Zoltán asztaltársasági ügyvivők beszélgettek Petschnig Mária Zitával, valamint Kéri Lászlóval, akik végül a közönség kérdéseire is válaszoltak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!