Semmelweis-napi ünnepség a pápai kórházban


2013-06-28 22:01:22  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Semmelweis-napi ünnepség a pápai kórházban főképe
A pápai Gróf Esterházy kórházban minden évben ünnepséget szerveznek Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének születése tiszteletére. Az orvos 1818. július 1-jén született, ehhez a dátumhoz kapcsolódik a hazai egészségügy legnagyobb ünnepe.
Az ünnepségen részt vett dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, országgyűlési képviselő, Unger Tamás alpolgármester és Feketéné Földi Judit, a Pápai Járási Hivatal vezetője.
Az ünnepélyen dr. Vörös Ibolya főigazgató köszöntötte a szép számban megjelenteket, aki először köszönetét fejezte ki az egészségügyi dolgozóknak, azért az áldozatos munkáért, amit a nap 24 órájában végeznek a betegekért, hogy a legjobb ellátásban részesüljenek. Végül a mosoly szerepére és fontosságára hívta fel a jelenlevők figyelmét.
- A mosolynak fontos szerepe van, hiszen ez a beteget átsegítheti a nehéz időszakokon. A mosoly semmibe nem kerül, de sokat ad, boldogabbá teszik azokat, akik kapják, és akik adják. Igaz, hogy egy pillanatig él csak, de emléke örökké megmarad. Senki sem olyan gazdag, hogy megélhetne nélküle, és senki sem olyan szegény, hogy ne lenne gazdagabb tőle. Boldogabbá tesz mindenkit, a bajok legjobb orvossága. Megvenni nem lehet, sem eladni, sem kölcsönkérni. Ez csak nálunk van, önként lehet adni. Senkinek nincs annyira szüksége a mosolyra, mint aki már nem tud mosolyogni – fogalmazott.
Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy ha nincs egészség, akkor semmi sincsen, ezért köszönetét fejezte ki az egészségügyben dolgozóknak. Majd gratulált a közeljövőben megvalósuló rehabilitációs osztály fejlesztéshez, ami remélhetőleg hozzájárul a korszerű betegellátáshoz. Fontos, hogy a kórház továbbra is Pápán marad, sem az épületet, sem a dolgozókat nem lehet elvinni innen. Az ellátottak továbbra is számíthatnak a dolgozók odaadó munkájára. Végül sok sikert és jó munkát kívánt minden jelenlevőnek.
Az alpolgármester ünnepi köszöntője után dr. Laboda Endre főorvos, az intenzív osztály vezetője tartott előadást Semmelweis Ignácról.
A pápai kórházban jelenleg zajló és a közeljövőben megvalósuló fejlesztésekről Varga István osztályvezető és Katona István építész tartott részletes, fényképekkel illusztrált előadást a kórház dolgozóinak.
Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott üdvözlő beszédében köszönetét fejezte ki a kórházban és az egészségügyben dolgozóknak, majd az intézmény életében jelentős felújításokról szólt, végül pedig reményét fejezte ki a közeljövőben megvalósuló nagyszabású felújítás kapcsán, ami korszerű eleme lesz az új gyógyító eljárásoknak. Egészségügyi béremelésre 30 milliárd forint kerül, ami szeptemberben realizálódik, ez azt jelenti, hogy a szakorvosok, akik 450.000 Ft alatt keresnek, azok 40.000 Ft, vagy a feletti béremelésben részesülnek, a felsőfokú szakdolgozók szintén 40.000 Ft feletti béremelésben részesülnek, az egészségügyi dolgozók átlagban 10.000 Ft/ hó emelést kapnak - tájékoztatott.
Semmelweis nap alkalmából főigazgatói dicséretben részesült húsz olyan dolgozó, akik az elmúlt évek során kiemelkedő tevékenységet folytattak a gyógyítás, a betegápolás és a betegellátás, valamint a gazdasági műszaki ellátás területén. A szakmai munkájukat igényesség, alaposság és jó szervezőkészség jellemzi. Ők: dr. Mester Beáta, a fül-orr-gégészeti osztály főorvosa, dr. Kiricsi János szülész-nőgyógyász, dr. Guias János Zsolt, a belgyógyászati osztály szakorvosa, Tóthné Nagy Erika, Horváthné Nagy Ilona, Márkus Rita, Horváth Lászlóné, Bálint Józsefné, Dobson Nikolett, Stierné Horváth Mária, Terebesi Ágota, Pitzer József, Somogyi Ákosné, Katonáné Szakács Rita, Nagyné Mátyás Anikó, Györkös Dezsőné, Szalai Tiborné, László Renáta, Bálintné Pethő Izabella és Döbrönte Miklós.
Immár hagyományként a Semmelweis nap alkalmából átadták a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elismerő Oklevelét, melyet Vargáné Maurer Ilona, a MESZK területi alelnöke adott át Nagyné Róka Líviának, aki 1994. július 4. óta az intézmény dolgozója. Végül a 25, 30 és 40 éves jubiláló dolgozóknak köszönték meg eddigi kitartó munkájukat.
 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!