Kositzky Attila volt a vendége a Honvéd Bajtársi Klubnak


2013-06-28 06:47:07  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Kositzky Attila volt a vendége a Honvéd Bajtársi Klubnak főképe
A Honvéd Bajtársi Klub júniusi vendége a magyar katonai repülés egyik legendás személyisége, Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy volt. A Helyőrségi Klubban tartott összejövetelen a nyugalmazott altábornagy 2008-ban megjelent, Deltaszárnytól a fekete hölgyig című könyvét mutatta be a szép számban megjelenteknek. Az előadás előtt a jelenlevők együtt elénekelték a Száll a gép című légierő indulót. Kositzky Attila első könyve 2000-ben jelent meg Önpörgés címmel, amely önéletrajzi jellegű kötet, a 2008-ban megjelent Deltaszárnytól a fekete hölgyig című könyve pedig az Önpörgés folytatásának tekinthető és a nyolcvanas évektől napjainkig ad kiváló áttekintést a légierőről. A kötetben szó esik az altábornagy aktív életéről, amikor parancsnoki beosztást töltött be Pápán, de a nyugdíjas éveiről is ír.
- A könyv címe honnan is ered? Én a Mig-21-es vadászgép deltaszárnyú típus alváltozatain repültem több mint 3000 órát. A fekete hölgy pedig onnan ered, hogy 1993-ban egy második világháborús bombázóval repültem, amelynek az alja feketére volt festve. Én magam neveztem el fekete hölgynek. Tehát ő nem kicsoda, hanem micsoda – fogalmazott Kositzky Attila.
A nyugalmazott altábornagy elmondta, a repülőgép őt mindig hazavitte.
- Bevallom, minden alkalommal, bármilyen nehéz feladatot hajtottam végre, a kabinból való kiszálláskor úgy éreztem, átöblítődtem, megtisztultam, könnyebbé váltam, vagyis felfrissültem. Ez a vadászrepülés! Én nagyon szerettem Pápán lenni, sokat jelentett nekem ez a város, mivel pályafutásom során itt repültem a legtöbbet és éveken keresztül a repülőezred parancsnoka is voltam – tette hozzá és mesélt nyugdíjas éveiről is.
-  Nyugdíjba vonulásom után a kecskeméti repülő orvosi intézettel 2002-ig vadászpilóta orvosi vizsgálatot csináltattam, megmérettettem magam. A Polgári Légyügyi Hatóságnál elméleti és gyakorlati vizsgát tettem Cessna 150 és 172 gépekből, majd motoros gépekkel kezdtem el repülni. De mára már befejeztem a repülést. Jelenleg újságcikkeket, könyveket írok, valamint repüléstörténeti kutatásokat végzek, többek között Balatonfüredről. Hamarosan megjelenik a harmadik könyvem, az Égbolt pilóta nélkül. Most már a negyedik könyvemen dolgozom, melyben a balatonfüredi pilótákról is írni fogok.  
 

Képek:

Kositzky Attila 1943. szeptember 04-én született Kazincbarcikán. A Diósgyőri Gimnáziumban érettségizett 1961-ben, majd 4 évig vadászpilóta tisztiiskolán tanult, amit 1965-ben vadászpilóta hadnagyként fejezett be. Elvégezte a 3 éves Katonai Akadémiát, az 1 éves Vezérkari Tanfolyamot. Minden rendfokozatot és szakmai beosztást végigjárva 1997-ben altábornaggyá léptették elő, és a Magyar Légierő parancsnoka lett. 43 éves repülő pályafutása során 38 évig a vadászpilóták kenyerét ette. 6665 felszállást hajtott végre, 3369 órát töltött a levegőben, melynek során a megtett távolság 6 Hold utazás oda-vissza útvonalához lenne elegendő. 1999-ben kiszállt a vadászgép kabinjából és az akkori törvény szerint felső korhatárral nyugállományba került. 2002 óta lakik családjával Balatonfüreden.
Forrás: Balatonarács honlapja

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!