A város közművelődési koncepciója új, az intézményvezetői a régiek – Ülésezett a képviselő-testület


2013-06-27 20:29:29  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A város közművelődési koncepciója új, az intézményvezetői a régiek – Ülésezett a képviselő-testület főképe
Ünnepélyes festményátadás előzte meg ma reggel a város képviselő-testületének ülését a városházán. Benczúr Gyula festőművész 1866-ban festette meg Hunyadi László búcsúja című alkotását, melyről Kovács Elemér pápai festőművész 1957-ben másolatot készített. A több mint fél évszázados képre Ihász Sándor lokálpatrióta bukkant rá az egykori Elekthermax-üdülőben, és kezdeményezésére a Lokálpatrióta Kör-Egyesület felújíttatta, majd méltó helyére juttatva a városnak adományozta a művet. A restaurálás Végh József képkeretező mester, valamint a református gimnázium művésztanárainak keze munkáját dicséri.
A festményavató ünnepségén dr. Klempa Éva, a Lokálpatrióta Kör-Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Áldozó Tamás polgármesterrel közösen leleplezték a festményt. Ihász Sándor felelevenítette a kép történelmi hátterét, míg Kerpel Fanni, a református gimnázium diákja szavalattal emelte az esemény fényét. Végezetül a város első embere megköszönte az egyesület ajándékát.
– Egyesületünk úgy gondolja, a várostól nem csak elvárni kell, nem csak a jogainkat kell tudni érvényesíteni. A várostól az állampolgárok kapnak is, bár ezt ritkán vesszük észre, mivel mindezt természetesnek fogadjuk el. Meggyőződésünk, a város polgárainak is illik adni valamit a közösbe, és ezzel az ajándékba adott festménnyel példát szeretnénk mutatni mindenki számára. Nagyon fontos, hogy valaki adni is tudjon – nyilatkozta a festmény felavatását követően dr. Klempa Éva.

Az emelkedett pillanatok után kezdetét vette a képviselő-testület ülése. Az első napirendi pontban személyi ügyek kerültek terítékre: a képviselők Csákvári Juditot a Pápai Városi Óvodák, míg dr. Hermann Istvánt a Jókai Mór Városi Könyvtár további vezetésével bízták meg egyhangú döntéssel. A jelenlegi intézményvezetők újbóli megbízatása öt évre szól.
Megválasztották a kéttornyúlaki városrészi önkormányzat tagjait is Kovács Tiborné, Magvasi Józsefné, Szabó Attiláné és Velti József személyében. A részönkormányzat elnöke a törvény erejénél fogva a térség megválasztott önkormányzati képviselője, azaz Máté István. Az önkormányzat a második fél évre egymillió forintot biztosít a saját hatáskörben meghozható döntésekhez a kéttornyúlaki településrész számára.

A tanácskozáson elfogadták a város új közművelődési koncepcióját, amely dr. Áldozó Tamás polgármester megfogalmazása szerint lényeges paradigmaváltást jelez előre. A koncepció megközelítése szerint a helyi közművelődés alapegységét az önszerveződő, önfenntartó, valamint értékteremtő és értékközvetítő tevékenységet folytató polgári közösség jelenti.
– Úgy gondoljuk, hogy a közművelődésnek nem úgy kell működnie, mint ahogyan a ’70-es, ’80-as években szokásos volt. Tehát nem az dolga a közművelődés munkatársainak, hogy kitalálják, mire van igénye a helyi polgároknak, majd azt utána megszervezzék és közönséget toborozzanak hozzá. Ehelyett alulról szerveződő, közösségi igényként jelentkező kezdeményezéseket várunk Pápán. Ha ez a kezdeményezés értékteremtő, értékközvetítő, továbbá bármely pápai polgár részvételére nyitott, akkor lehetőség van rá, hogy ezt a helyi közösség a saját forrásaiból támogassa – fogalmazott a testületi ülést követő sajtótájékoztatóján dr. Áldozó Tamás.

Az ülésen egyhangúlag fogadták el a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet-tervezetet, illetve ugyancsak ellenevetés nélkül módosították a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló rendeletet. Emellett jóváhagyták az önkormányzat közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási tervét, valamint döntés született az önkormányzati szervezetrendszer pályázati úton történő átvilágításáról.

A képviselők pót-előirányzati kérelmeket is elfogadtak. – Ez a rendelet-módosítás alapjaiban nem rendezte át a költségvetést, de kifeszítette a rendelkezésünkre álló pénzügyi kereteket. Sajnos nem új fejlesztések beemeléséről volt szó, hanem inkább az év elején tervezettek elhagyásáról. A működési feltételek biztosítását tartjuk prioritásnak, ezeknek kellett többletforrásokat átadni – jegyezte meg a polgármester a sajtótájékoztatón.

Tárgyaltak továbbá az Esterházy-kastély előtti Petőfi- és Jókai-szobor áthelyezéséről, melyeknek a kastélyrekonstrukció miatt kell új területeket keresni. Az előzetes tervek szerint az előbbit a Petőfi Sándor Gimnázium, utóbbit pedig a Jókai utca elején, a Csóka környékén szeretnék elhelyezni.

A tanácskozás zárt üléssel fejeződött be, amelyen az önkormányzat és az Erste Bank között létrejövő támogatási szerződést hagyta jóvá a testület. Ennek értelmében a pénzintézet 600 ezer forinttal támogatja a pápai rendezvények szervezését.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!