A jó szakma felér egy diplomával


2010-01-23 22:22:01  | cikk: Tóth Tamara  | 


A szakképzésben a legnagyobb változás a következő évben induló úgynevezett előrehozott szakképzés, ami azt jelenti, hogy nyolcadik osztály elvégzése után a tanulók rögtön szakmát tanulni is jelentkezhetnek, eddig csak szakmacsoportra jelentkezhettek a szakiskolába. A 2+2, illetve 2+3 év helyett 3 év alatt szakmát szerezhetnek. A három év képzési idő alatt 1/3 részben közismereti, 2/3 részben szakmai elméleti tárgyakat oktatnak. Erről kérdeztük Kemény Évát, az Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóját.

- A mi iskolánk, mivel kötelező beiskolázású intézmény, ezért mind a két képzést meghirdeti: az előrehozottat (3 év) is és a most már hagyományosnak mondottat (2+2, 2+3 év képzési idő) is. Az a forma fog elindulni, amit a diákok és a szülők szeretnének - mondta az igazgatónő.

A másik nagy változás a szakképzésben, hogy a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság (továbbiakban: RFKB) meghatározott a Közép-Dunántúli Régióban 10 szakmát, amelyekben tanuló diákok ösztöndíjat kapnak.

 - Ezekből a szakmákból nálunk nyolc indul: vízvezeték-és vízkészülék- szerelő, a központi fűtés - és csőhálózat- szerelő, gépi forgácsoló, szerszámkészítő, hegesztő, villanyszerelő, kőműves, és bútorasztalos. Tehát főleg a fiúk bőven tudnak választani azokból a szakmákból, amelyekben havonta fejenként a tanulmányi átlaguknak megfelelően, 2, 51-es átlagtól 10.000-30.000 forint közötti ösztöndíjat kaphatnak. Ezek a gazdaság által igényelt szakmák.  Emellett kellő számú jelentkező esetén indul még festő, mázoló és tapétázó, hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó, mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító, karosszérialakatos, fodrász, és női szabó szakképzés is.
Természetesen a szakközépiskolai képzéseink is indulnak. Azok a tanulók, akik érettségizni szeretnének, a következő szakmák tanulása mellett tehetik ezt meg: bútoripari technikus, erősáramú elektrotechnikus, ruhaipari technikus, autószerelő és fodrász. Az érettségi után akár ösztöndíjas szakmát is szerezhet-mondta - Kemény Éva.

Az erősáramú elektrotechnikus képzés a Pápa Bázisrepülőtérrel együttműködve katonai alapismeretek oktatásával egészült ki. A hagyományos középiskolai tantárgyak mellett lövészeti, tereptani ismereteket és alaki rendgyakorlatokat tanulnak. Az elméleti órákat az iskolában, a gyakorlati foglalkozásokat a Bázisrepülőtéren tartja a repülőtér nyugalmazott alezredese. Az elektrotechnikus képzésben kiemelt témakörként jelenik meg a híradástechnika.
Érettségi után a fiatalok választhatnak, hogy tanulmányaikat erősáramú elektrotechnikusként (2 év) vagy honvéd tiszthelyettesként (1 év) kívánják folytatni. Igény esetén 3 év alatt mindkét szakma megszerezhető.

- Az iskolánkban tanuló diákoknak van lehetőségük válaszható érettségi tárgyként is felvenni a katonai alapismereteket. Nagy sikert aratott a gyerekek körében, majdnem egy egész osztálynyi diák választotta ezt idén.
Emellett van lehetőség felzárkóztató oktatásra is jelentkezni azoknak a 15. életévüket betöltött, az általános iskola 7. évfolyamát sikeresen befejező tanulók számára. Akik elvégzik az 1 éves felzárkóztató oktatást, utána bekapcsolódhatnak a szakképzésbe - mondta az igazgatónő.
Kemény Éva szerint egy jó szakma felér egy diplomával.

A 2008. július elsejével két intézmény, a Jókai Mór Közgazdasági Szakközépiskola és Leánykollégiumból és a Batthyány Lajos Szakképző Iskola és Kollégiumból összevonásával megalakuló Pápai Gazdasági Szakképző Iskola a szakközépiskolába (érettségi vizsgára történő felkészítés+szakmai alapozás) jelentkezőknek mintegy 11 szakirányon kínálja a továbbtanulás lehetőségét a most nyolcadikosoknak: közgazdasági gimnázium, vállalkozási-pénzügyi, gazdasági-informatikai, üzleti kommunikációs, idegenforgalmi(nyelvi előkészítő), kereskedelmi, vendéglátás, erdészeti, biogazdálkodási, kertészeti, növényvédelmi és vadgazdálkodási szakirányokkal -tájékoztatott Unger Tamás igazgató.

A Pápai Gazdasági Szakképző Iskolában (továbbiakban: PGSZKI) is megjelenik új képzési formaként az előrehozott vagy alternatív szakképzés és a felzárkóztató oktatás, amely a Pápai TISZK TÁMOP projekten belül bevállalt indikátor. A PGSZKI egyértelműen a mezőgazdasági területre orientálódott szakképzések terén. Alternatív szakképzés választható szakirányai a 2010/2011-es tanévre a következőek:

  • gyümölcstermesztő kertész
  • zöldségtermesztő kertész
  • szőlőtermesztő kertész
  • állattenyésztő (szarvasmarha és sertés)
  • gazda
  • erdészeti szakmunkás
  • lótartó- és lótenyésztő.


Ezeknek a gyakorlati háttere az iskola tangazdaságában, tanlovardájában biztosított, illetve az erdészeti szakmunkás esetében is részben a tangazdaság adna otthont, illetve már folynak a tárgyalások a környező erdészetekkel a közös munkáról.

Szakiskolai szinten van még lehetőség a hagyományos 2+2 féléves képzéseket is választani. Itt 9-10. évfolyamon felkészítik a tanulókat a szakképzésbe történő belépésre. A szakiskolai tanterv keretében ezeken az évfolyamokon közismereti tantárgyakat és előkészítő jelleggel pályaorientációs s szakmai alapozó elméleti tantárgyakat a tanulnak a tanulók és mindkét évfolyamon gyakorlati oktatásban vesznek részt. Így szakmacsoportokra osztva négy orientáció: a kereskedelmi, a vendéglátós, az élelmiszeripari és a mezőgazdasági indul jövőre a PGSZKI - ban. Kereskedelmi orientáción belül lehet: élelmiszer- és vegyi áru eladó, illetve ruházati eladó szakot választani. Vendéglátás orientációban: pincér, szakács, panziós, falusi vendéglátós szakirányt, Élelmiszeripari orientációban: pék-cukrász, pék, húsipari termékgyártó és Mezőgazdasági orientációban: gyümölcstermesztő, zöldségtermesztő, szőlőtermesztő, állattenyésztő (szarvasmarha és sertés) erdészeti szakmunkás, gazda, lótartó- és lótenyésztő szakirányt választani.

A lótartó- és lótenyésztő képzést az RFKB támogatott képzésnek minősítette, így az arra jelentkezők havi ösztöndíjban részesülhetnek, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

 - A következő hetekben mérjük fel a végzős, érettségizős diákjaink körében a továbbtanulási igényeket, hogy milyen képzéseket választanának szívesen a meglévők mellé, mert szeretnénk egy kicsit bővíteni az ajánlatunkat - mondta Unger Tamás. 

Az érettségire épülő szakképzések (13-14. évfolyam) négy szakirányt jelölnek meg: közgazdasági, kereskedelem-marketing, üzleti adminisztrációs szakmacsoport, a vendéglátó-idegenforgalmi és a mezőgazdasági szakmacsoportokból. Közgazdasági és mezőgazdasági képzésekben van lehetőség emelt és közép szintű képzésre egyaránt jelentkezni sikeres érettségi vizsga letétele után.

- Az RFKB szeptemberi döntése alapján az érettségire épülő szakképzéseink közül a vám-és jövedéki ügyintézőt, a külkereskedelmi üzletkötőt, statisztikai és gazdasági ügyintéző képzések kivételével minden egyéb képzésünk a támogatott kategóriába tartozik, sőt az erdészeti szakmunkás, valamint a növénytermesztési, kertészeti, növényvédelmi technikus képzésünk a kiemelten támogatott képzések között szerepel-mondta az igazgató.

Az iskola nagyon jó mutatókkal rendelkezik a diákok továbbtanulásával kapcsolatban és a szakmájában való elhelyezkedési adatokról. A PGSZKI székhelyének, azaz a volt Jókai Mór Közgazdasági Szakiskolában 2009-ben végzett és sikeres érettségi vizsgát tett tanulók száma: 121 fő volt. Ebből 91 fő jelentkezett továbbtanulásra, s ebből 73 főt fel is vettek valamelyik az általa megjelölt intézménybe. Ugyancsak ez a helyzet a tagintézmény, az egykori Batthyány Lajos Szakképző Iskolában végzettek adataival. 2009-ben 85 fő tett sikeres érettségi vizsgát, se ebből csak 20 fő nem tanult tovább. A szakiskolai diákok tanult szakmájukban való elhelyezkedési arány is lenyűgöző: A lótenyésztő képzésben tavaly végzett 4 tanulóból 3 dolgozik a szakmájában. 15 fő kapott szakmunkás bizonyítványt húsipari szakmunkás képzésben való részvételéért, s ebből 12 fő dolgozik a kitanult szakmájában. Élelmiszer és vegyi áru eladóból, 12 főből 4 dolgozik a szakmájában, pék-cukrászból 18 főből 10 fő tudott elhelyezkedni a szakmájában. 2009-ben pincér szakmunkás vizsgát tett 10 főből 8 fő dolgozik a pincér szakmában, a végzett szakácsok közül 9 főből 6 tudott elhelyezkedni. A kereskedő technikusi képzésben részt vevő és sikeres vizsgát tévő 12 főből 6 dolgozik a kereskedelemben, míg a vendéglátó technikusok közül 19 fő kapott bizonyítványt és ebből 10 fő dolgozik a szakmájában.

- Az iskolai szakmai tevékenységét nagyon meghatározza felnőttképzési tevékenysége és szakképzés-fejlesztési projektjei: a Leonardo Mobilitási projekt-2007, 2008, 2009 és a Comenius-projekt-2008-2010. Emellett az intézmény több akkreditált vizsga rendszernek is helyet ad: ECDL-vizsgahely, EBCL- vizsgahely és a Budapesti Gazdasági Főiskola bejelentett szakmai nyelvvizsgahelye tett hozzá az igazgató.

Városunkban a szakképzés lehető legszélesebb perspektíváját találhatják meg a tanulni vágyó fiatalok és a szülők egyaránt. A továbbtanuláskor sok mindent kell figyelembe venni, de egy biztos: a kiváló oktatási háttér adott mindenhez.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!