Községi könyvtárosok szakmai továbbképzése a Somogyi Galériában


2013-06-25 15:56:04  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Községi könyvtárosok szakmai továbbképzése a Somogyi Galériában főképe
A Pápai Járás településeiről érkeztek könyvtárosok a szakmai továbbképzésre tegnap délelőtt. A rendezvénynek a Somogyi Galéria adott otthont a Jókai Mór Városi Könyvtár költözése miatt. A kistérségi könyvtárosoknak minden évben megszervezik ezt a továbbképzést, melyet tavaly Farkasgyepűn tartottak. Ennek célja, hogy előadásokkal segítsék a könyvtárosok munkáját, valamint egy olyan közeget teremtsenek nekik, ahol megoszthatják tapasztalataikat, problémáikat és az egyes összejövetelekkor ismeretségekre is szert tegyenek. -2013-tól már nem mozgókönyvtári kereteken belül, hanem KSZR (Könyvtári Szolgáltató Rendszer) jegyében munkálkodunk. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár KSZR megállapodást kötött a Jókai Mór Városi Könyvtárral, így meghívott vendégként a megyei könyvtár igazgatója, Pálmann Judit is részt vett az összejövetelen. Az idén 45 községből érkeztek könyvtárosok a képzésre – tájékoztatta hírportálunkat Takács Mónika, a Jókai Mór Városi Könyvtár munkatársa.
A továbbképzést Pálmann Judit és dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója nyitotta meg. Pálmann Judit örömét fejezte ki, hogy Pápán lehetnek. A pápai könyvtár igazgatója elmondta, a helyszín rendhagyó, hiszen a városi könyvtár költözése miatt a Somogyi Galériában kaptak lehetőséget arra, hogy a szokásos összejövetelünket megtartsák és egy kellemes napot töltsenek el együtt. A legközelebbi találkozást egy még újabb környezetben, a Balla Róbert téren, vagy ahogy hívták régen, a Fapiacon fogják megszervezni, ahová a könyvtár hamarosan költözni fog.
A szakmai nap munkavédelmi előadással kezdődött, majd Dodogné Kondrik Márta csoportvezető előadása következett A KSZR települések működése a veszprémi térségben címmel.
Takács Mónika kistérségi beszámolójában a szolgáltató könyvtárról és az ellátandó feladatokról beszélt.
- A könyvtárak technikai felszereltsége jó, minden könyvtárban van egy könyvtári számítógép, a legtöbb helyen több nyilvános gép is található. Mindenhol végeztünk selejtezési, leltározási munkálatokat, katalogizálást. Az állományellenőrzések száma magas, főként könyvtáros váltások miatt. Idén 2 településen történt váltás. 2012. december 31-ig 41 könyvtár katalogizált, 4 új könyvtár van selejtezés és leltározás előtti állapotban. Ezenkívül a Pápához tartozó klubkönyvtárak, Pápa-Tapolcafő, Pápa-Borsosgyőr és Pápa-Kéttornyúlak katalogizálása is folyamatban van.
A délelőtt során az újságok, könyvek rendeléséről Sztyehlikné Tóth Tünde feldolgozó osztályvezető tartott előadást, majd a könyv szeretetéről hallhattak részletet a jelenlevők Móra Ferenc: A századik könyv című művéből, amelyet Lőrincz Luca a Petőfi Sándor Gimnázium tanulója olvasott fel.
A szakmai napon három könyvtár, a vaszari, a csóti és a vinári mutatkozott be.
A galériában tartott programot egy dal, zárta, a Republic: Sose ébressz fel című műve, amit Lőrincz Luca gitárral adott elő, majd a résztvevők megtekintették a városi nyomdát, ahol a könyvkészítés fortélyaiba és a nyomdai folyamatokba nyerhettek betekintést a könyvtárosok Major Zsoltné segítségével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!