Éjszakába nyúló múzeumi kalandozások


2013-06-23 21:29:29  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Éjszakába nyúló múzeumi kalandozások főképe
Gyertyafényes tárlatvezetés, mesekönyv-bemutató, népi játékok és további érdekes, izgalmas, rendkívül változatos programok várták a kultúra iránt fogékony közönséget városunkban a méltán népszerű Múzeumok éjszakája elnevezésű programon.
A Pápai Református Gyűjtemények könyvbemutatónak adott otthont késő délután, amelynek során Halászné Kapcsándi Szilvia Hóri nyomában (A pápai múmia évezredes titkai) című mesekönyvével ismerkedhettek meg az érdeklődők.
Az egybegyűlteket Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte. Mint mondta, a Hóri nyomában egy sikeres Támop-pályázat eredményeként született meg. A múzeumpedagógia projekt célja az volt, hogy bemutassák a Pápai Református Gyűjtemények múzeumában őrzött kincseket. Ide tartoznak a dunántúli reformátusság kulturális emlékei, valamint egy egészen különleges relikvia: egy egyiptomi koporsó és múmia. Köntös László rámutatott, a Szépművészeti Múzeum munkatársai szerint a Magyarországon található koporsók egyik legértékesebb darabját őrzik Pápán, az itteni múmia pedig kultúrtörténeti szenzáció, hiszen Budapesten és Debrecenen kívül máshol nem látható ilyen különlegesség. A gyűjteményi igazgató kiemelte, a június elején lezárult, rendkívül nagy népszerűségnek örvendő múzeumpedagógia projektjüket mindenképpen folytatni szeretnék a későbbiekben.
– Halászné Kapcsándi Szilvia izgalmas történetében egybecsúszik a múmia megvásárlójának személye magával a múmiával, ebből pedig egy nagyon érdekes mese kerekedik ki – jegyezte meg a mesekönyvvel kapcsolatban Köntös László. Az impozáns külcsínnel büszkélkedő kiadványt Veress Zsuzsa, a református gimnázium magyartanára ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Szavai szerint a Hóri nyomában egy kiváló ismeretterjesztő mese, amelyből sok mindent meg lehet tudni Egyiptomról, a mumifikáció folyamatáról, az egyiptomi mitológiáról, miközben részesei lehetünk egyfajta izgalmas időutazásnak. Veress Zsuzsa kiemelte a fordulatos történet gördülékenységét, illetve a könyv gyönyörű külalakját, az illusztrációkat jegyző refis diákok szerepét.
Halászné Kapcsándi Szilvia, a Hori nyomában szerzője, a Pápai Református Gyűjtemények munkatársa kérdésünkre elmondta, a gyűjteménybe érkező látogatók gyakran érdeklődnek a múmia Pápára kerülésének története felől, ezért vetődött fel benne a mesekönyv megírásának ötlete. – Sok mindent tudunk a múmia Pápa kerüléséről, és én ezeket az információkat kiegészítettem a fantáziám szüleményeként létrejövő mesés elemekkel, míg végül megszülettet a könyv. Ez persze nem csak az én érdemem. 17 diák állt mellém, ők illusztrálták a mesét. A művészeti illusztrációs folyamatot Nikolausz Krisztián művésztanár fogta össze, majd ő öntötte végleges formába a kiadványt – mesélte a szerző.
Hozzáfűzte, a későbbiekben szívesen papírra vetné a Pápai Református Gyűjtemények történetét is. – Ez egy komolyabb hangvételű feladat lesz, ugyanakkor én a gyerekmunkának szeretnék igazából élni. Szeretek a gyerekekkel foglalkozni, nagyon megkedveltem a múzeumpedagógiát, amiben nagyon sok lehetőség rejlik – fogalmazott Halászné Kapcsándi Szilvia.
A könyvbemutató után kézműves foglalkozás kezdődött, amelynek keretében a gyerekek nyakláncokat, egyiptomi amuletteket készíthettek. A Pápai Református Gyűjteményekben kiállítás is várta a látogatókat, akik az állandó tárlat mellett a Dunántúli Református Kincstár című pályázathoz kapcsolódóan készített alkotásokat tekinthették meg.

A Kékfestő Múzeumban tárlatvezetés, kézműves foglalkozás, játékos vetélkedő, szőnyegkiállítás, a Mesélő múlt című időszaki tárlat, Dénes Sándor műgyűjtő előadása, továbbá az udvaron mesejáték, valamint művészeti csoportoknak köszönhetően táncos, zenés, énekes produkciók fogadták a közönséget. A jelentkezők megkóstolhatták a Kluge-féle szász sülthúslevest és a Kékfestő fagyit is.

A Fő téren a Hagyományok Hegye Egyesület, valamint a Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület Szent Iván-éji mulatságot szervezett. A járókelők megismerkedhettek különféle népszokásokkal, népi játékokkal, emellett volt fegyver- és viselettörténeti bemutató, közös éneklés és tánc, illetve gyakorló fegyvereket is ki lehetett próbálni. A muzsikát a Sindő gyermek népzenekar szolgáltatta, míg a táncházat a Tánc-Lánc AMI táncosai vezették.

A Somogyi Galériában a megújuló belváros képeiből álló összeállítás, a Fellner udvarban katonatörténeti kiállítás, a zsinagógában pedig az Elfeledett szomszédaink című tárlat volt látható.

Az Esterházy-kastélyban gyertyafényes tárlatvezetés nyújtott nem mindennapi élményt. A grófi udvartartás barokk zenével, dallal, tánccal fűszerezte a hangulatot, az ódon épület pincéjében pedig borkóstolásra is lehetőség nyílt.

Az Esterházy-kastélyt, a Kékfestő Múzeumot, a Pápai Református Gyűjteményeket és a Zsinagógát egyaránt meglátogató kultúrakedvelők pecsétet kaptak az egyes helyszíneken, ezáltal pedig a nap legvége is tartogatott számukra izgalmat: részt vehettek a Tourinform irodában éjfélkor kezdődő nyereménysorsoláson.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!