A kormány célja egy erős agrárközéposztály kialakítása – Győrffy Balázs a földtörvényről


2013-06-22 22:44:48  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A kormány célja egy erős agrárközéposztály kialakítása – Győrffy Balázs a földtörvényről főképe
Szeretnénk megvédeni és a magyar gazdálkodók tulajdonában, használatában megtartani a magyar földet – jelentette ki ma délutáni sajtótájékoztatóján Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A politikus a Fidesz helyi irodájában a pénteken elfogadott, az ellenzék által erősen támadott földforgalmi törvényről beszélt a média képviselőinek.

– Az új földforgalmi törvényt tegnap botrányos körülmények között fogadta el az országgyűlés. Szégyenteljes eseményeket provokált ki a Jobbik parlamenti frakciója, de ezzel a viselkedéssel sem tudta megakadályozni azt a munkát, amit tegnap el kellett végeznünk: az országgyűlés kétharmados törvényként elfogadta ezt a nagyon fontos jogszabályt – idézte fel a pénteki nap eseményeit Győrffy Balázs, majd kitért a szóban forgó jogszabály elfogadásának szükségességére.
– Az Európai Unió által engedélyezett moratórium 2014. május elsején lejár. Tehát a föld forgalmának, használatának, adásvételének szabályozását pillanatnyilag rendező jogszabályt érdemben meg kell változtatni, ugyanis szeretnénk megvédeni, és magyar gazdálkodók tulajdonában, használatában megtartani a magyar földet – hangsúlyozta. Mint mondta, az egyik alternatíva az új szabályozás megalkotása, míg a másik – amit a Jobbik szorgalmaz – az Európai Unióból történő kilépés.
– Más alternatíva e tekintetben nincsen. Persze ki lehet lépni az EU-ból, de akkor a hektáronkénti, nagyságrendileg 60 ezer forintos területalapú támogatásnak, és a több ezer milliárdos fejlesztési pénznek is búcsút kell intenünk – jegyezte meg az országgyűlési képviselő.

Ezt követően kitért a földtörvényre és annak lényegére. – A kormányzat és a kormányzó parlamenti többség elkötelezett amellett, hogy egy erős agrárközéposztályt alakítson ki. A kormányzat meghatározta, hogy a mostani 50-50 százalékról 80-20 százalék arányba tolja el a megművelt föld arányát a kis- és a közepes, illetve a nagygazdaságok vonatkozásában. Tehát az új földtörvény értelmében maximum 20 százalék lesz a nagygazdaságok által művelt területek aránya – mutatott rá Győrffy Balázs.
Kiemelte: gazdasági és szociológiai tekintetben, valamint a vidék mindennapjait figyelembe véve sokkal egészségesebb egy erős agrárközéposztályra épülő agrártársadalomnak a megléte. – A földtörvény ennek érdekében úgy rendelkezik, hogy földtulajdont csak földműves szerezhet, és neki is komoly feltételeknek kell megfelelnie. Az első és a legfontosabb feltétel, hogy a helyi gazdálkodókból felállított földbizottságnak rá kell bólintania minden egyes adásvételi szerződés vonatkozásában a vevő személyére. Amennyiben a földbizottság nem mondja ki az igent, a kezdeményezés el sem jut addig, hogy a hatóság ellenőrizze a vásárlási jogosultságot. Mindez azt jelenti, a helyi gazdálkodókból szerveződő földbizottságnak vétójoga van a tekintetben, hogy ki vásárolhat földet – közölte a fideszes politikus.
Hozzáfűzte, 300 hektárnál több termőföldet senki nem birtokolhat – ez egyébként most is így van –, míg a földhasználat – kiegészülve a tulajdonnal – maximum 1200 hektárra terjedhet ki. Bizonyos esetekben, szigorú feltételek mellett az 1200 hektárt további, legfejlebb 600 hektárral lehet növelni – jelenleg ez a határ 2500 hektár, amibe nem számít bele az államtól bérelt földterület. Ezt is megváltoztatták, így az 1200 hektáros határba már az állami földterület is beleszámít.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a földtörvény vonatkozásában hamarosan készül majd egy olyan jogszabály is, ami a mostani törvényben nem szabályozott részletkérdésekre fog kitérni. – Nagyon sokan nem értik vagy nem akarják érteni, hogy miről szól a földtörvény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján legkésőbb hétfő reggeltől megtalálható lesz az egész jogszabály egyértelmű, közérthető, átlátható verziója. Ebben minden kérdésre fellelhető lesz a válasz. Amire pedig pillanatnyilag nincs válasz, az egy, az ősszel elfogadandó jogszabályban lesz szabályozva – mondta el Győrffy Balázs.

Képek:


Címkék: Fidesz | földtörvény
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!