A verseké volt a főszerep a Fő téren


2013-06-22 16:45:02  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A verseké volt a főszerep a Fő téren főképe
Benépesítette a Weöres Sándor Általános Iskola a megújuló Fő teret ma délelőtt. A nagyszabású program apropója, hogy Weöres Sándor ma ünnepelné 100. születésnapját. Ez alkalomból az iskola valamennyi diákja és pedagógusa a Fő téren emlékezett meg a gyermekverseiről híres költőről. Tegyi Tibor, a program szervezője, érdeklődésünkre elmondta, a résztvevők hét állomáson vehettek részt, ahol Weöres Sándorhoz méltóan versekkel és vidám játékokkal emlékeztek a költőre. A szervező példátlan összefogásnak tartja, hogy ennyien összegyűltek ma, hogy együtt ünnepeljék Weöres születésének napját. A Fő téri program a Pápai Platán Nonprofit Kft. anyagi támogatásával valósulhatott meg.
A jubileumi születésnap megünneplése már tegnap megkezdődött, amikor is lovaskocsival járták körbe a várost az iskola diákjai és verseket olvasva hirdették a mai programot. Reggel aztán két helyi járatra szállva szintén verseket olvastak fel a különböző mókás jelmezekbe öltözött tanulók. Aki szeretett volna egy szilikon karkötőt Weöres 100 felirattal, annak nem volt más dolga, mint végighaladni egy „verslabirintuson”, amelyben Weöres-versek meghallgatása volt a továbbhaladás feltétele. A Nagytemplom tornyából kitekintve megnézhették egy-egy vers illusztrációját, valamint élő szobrok is várták az érdeklődőket, akiknél ha kinyitották a verseskönyvet, „életre kelt” egy szereplő, és verset mondott. A Plébánia soron található fák adta hűs lombok alatt vers-játszóházra invitáltak mindenkit, ahol a versrészletből egy-egy szereplőt lehetett elkészíteni. A résztvevők héliumos lufikra Weöres-verseket írhattak, amiket a déli órákban égnek eresztettek.
Czupper Réka 8. a osztályos tanuló elmondása szerint nagyon jól érezte magát.
- Én egy élő tündér szobor voltam, s verseket szavaltam. Az emberek nagyon kedvesek velem, mosolyognak rám. Nagyon szerettem a Weöres-iskolába járni, nekem ez volt a második otthonom, úgyhogy kicsit szomorú vagyok, hogy szeptembertől már nem ide járhatok. Szabadidőmben gyakran olvasok és írok verseket, amelyek elsősorban az érzelmeimet tükrözik. Weöres Sándor az egyik kedvenc költőm, sokat olvastam az életéről is – mesélte a mosolygós fiatal lány.
Havranek Katalin kislánya második osztályos volt a Weöresben. Örömmel vettek részt a kulturális rendezvényen, ahol az édesanya aktív résztvevője is volt a programnak, hiszen a vers-játszóházban csigát készíthettek nála, de a verslabirintusnál is sokat segített.
A délelőtt során a Picit NemArt-osok verseltek, a TheaTürr színjátszócsoport Csalóka Péter történetét vitte színpadra, míg a Petőfi Gimnázium színjátszósai improvizáltak, valamint a tanárokból és szülőkből álló énekkar megzenésített Weöres Sándor verseket énekelt.
A jó hangulatú program közös versmondással és lufieregetéssel zárult, melyekre Weöres-verseket írtak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!