Megyei Vadászati Fórum középpontban a Bakonyerdő Zrt.-vel


2013-06-22 12:11:12  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Megyei Vadászati Fórum középpontban a Bakonyerdő Zrt.-vel főképe
– A Veszprém Megyei Vadászkamara az itteni vadgazdálkodók, kamarai tagok aktivitásának köszönhetően az ország egyik legaktívabb, legeredményesebben működő kamarájává nőtte ki magát – jelentette ki Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke a Megyei Vadászati Fórumon. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tagintézményében zajló péntek délutáni eseményen a szép számban egybegyűlteket Pap Gyula köszöntötte, majd megnyitotta a rendezvényt.

– A vadászati fórum többéves hagyománnyal bíró rendezvénysorozata a vadászkamarának. Minden évben 6-7 ilyen alkalmat tartunk, a megye különböző pontjain szervezünk aktuális kérdésekhez igazodó fórumot. A mostani összejövetelünk legfőbb célja a Bakonyerdő Zrt. bemutatása – tudtuk meg a megyei vadászkamara elnökétől.

A köszöntő gondolatuk után három előadást hallhattak az érdeklődők. Elsőnek Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese tartott prezentációt, amelynek során bemutatta cégét a jelenlévőknek. Mint mondta, a Bakonyerdő egyike a 22 magyar állami erdőgazdaságnak, esetében a tulajdonosi joggyakorló a Magyar Fejlesztési Bank.
– A Bakonyerdő alaptevékenysége az erdőgazdálkodás, és – a 22 erdőgazdaság között egyedülálló módon – rendkívül nagy faipari tevékenységgel is rendelkezik. Az erdőgazdálkodási tevékenységnek bizonyos esetben része a vadgazdálkodás is. Az erdőgazdálkodás során a rendelkezésünkre álló erdővagyont hasznosítjuk, azaz kíméletes és fenntartható módon fát termelünk ki. A kitermelt faállomány helyén új erdőt hozunk létre lehetőleg természetes úton, minél természetközelibb módon. Kiemelten figyelünk rá, hogy a vadgazdálkodás összhangban legyen az erdőgazdálkodással, tehát komplex terület-hasznosításra törekszünk Célunk, hogy a méltán híres magyar vadállomány megmaradjon és fejlődni is tudjon, miközben az erdő mint az egész ökoszisztémának a fenntartója ne szenvedjen el semmilyen sérelmet – hangsúlyozta Horváth Iván. Megjegyezte a vadlétszám az elmúlt évtizedekben óriási növekedésen ment keresztül az egész országban, de ezt a helyzetet jó erdőgazdálkodással és vadgazdálkodással kezelni lehet.

Ezt követően a Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodásáról hallhattak tájékoztatót a fórum résztvevői. Korn Ignác, a vállalat vadgazdálkodási osztályvezetője elmondta, a Bakonyerdő mintegy 62 ezer hektáron folytat vadgazdálkodási tevékenységet, a szakmai irányítása alá tartozó erdőterület pedig ugyanekkora.
– Vannak olyan, általunk vagyonkezelt erdőterületek – csaknem 28 ezer hektár –, amelyeken nem mi gyakoroljuk a vadászati jogot, hanem vadásztársaságok. Az általunk vagyonkezelt területből 33 ezer hektáron mi vadászunk, és mintegy 28 ezer hektáron pedig magánerdőben, illetve mezőgazdasági területeken folytatjuk a vadgazdálkodási tevékenységünket. Nyolc vadgazdálkodási egységünk van. A legdélebbi területünk Keszthely térségében található, a Keszthelyi-hegység tartozik hozzá, míg a legészakibb pedig Bakonyszentlászló. Tehát a Balaton-felvidéktől a Magas-Bakonyig eléggé változatos területen folytatunk vadgazdálkodást – fogalmazott Korn Ignác.
Hozzáfűzte, a Magyarországon vadászatos valamennyi nagyvadfaj megtalálható és vadászható a területükön, így a gímszarvas, a dámszarvas, az őz, a muflon és vaddisznó is. Kérdésünkre kifejtette, sajnos számukra is rendre visszatérő problémát jelent az orvvadászat, aminek különböző eszközökkel próbálják elejét venni. Többek között együttműködési megállapodást kötöttek a rendőrséggel, és közös járőrözésekre is rendszeresen sort kerítenek.
– Talán ennél is nagyobb probléma a mezőgazdasági vadkárok növekedése. Azt tapasztaljuk, hogy a különböző támogatások miatt érthetően egyre nagyobb mezőgazdasági területeket vonnak művelés alá a gazdálkodók. Ezeken a területeken nagyrészt olyan terményeket termesztenek, amelyek hosszú ideig vannak kitéve a vad károsításának. Egyébként ezeknek a terményeknek az ára az utóbbi időben jelentősen megnövekedett, ezáltal pedig jelentős vadkárokat vagyunk kénytelenek elviselni, kifizetni. A célunk nem csak az, hogy megtérítsük a vadkárokat, hanem a gazdálkodókkal együttműködve igyekszünk ezeket megelőzni. Ebben segítségünkre vannak például a vadkárelhárító kerítések, illetve a vegyszeres és fegyveres védekezési formák – mutatott rá Bakonyerdő vadgazdálkodási osztályvezetője.
Kiemelte, vállalatuk a gazdálkodókkal és a vadásztársaságokkal jó viszonyt ápol, rugalmas együttműködésük során az esetlegesen felmerülő vitás kérdésekben mindig a kölcsönös megegyezésre, megoldásra törekednek.

A harmadik előadást Szajkó István korábbi sportlövőedző, a Nemzetközi Kézilőfegyver Vizsgáló Bizottság tagja tartotta. A tapasztalat szakember a sörétlövés ballisztikájába, technikájába kalauzolta el a hallgatóságot. Megjegyezte, a vadászat kapcsolat a természettel, de egyúttal technikai sport is, ugyanis egy hihetetlenül nagy teljesítményű hőerőgép van a vadász kezében, amivel tökéletesen kell tudni bánni.

A Megyei Vadászati Fórum állófogadással zárult. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke volt a rendezvény fővédnöke, amelyen részt vett dr. Töreki Sándor, Veszprém megye rendőr-főkapitánya is.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!