Megnyerte a Final Fourt és feljutott a Pápa Motax KC!


2013-06-18 16:34:47  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Megnyerte a Final Fourt és feljutott a Pápa Motax KC! főképe
Június 9-én a BC Csepel csapata ellen hazai pályán kivívta a Pápa Motax KC csapata, hogy az NB I-be kerülésről döntő osztályozó tornán szerepelhessen. Az idei évben a négy csoport első helyezettjei kerültek a legközelebb az NB I-es tagsághoz, a versenyrendszer szerint a négy csapat három nap alatt körmérkőzéses rendszerben játszik egymással, és az így elért eredmények döntenek a végső helyezésekről. Vajda Balázs szerint rendkívül kiegyensúlyozott mezőny gyűlt össze Szombathelyen, az első mérkőzését a miskolci MEAFC csapata ellen játszotta a PKC. Ahhoz, hogy sikerüljön a bravúr, vagyis a feljutás, mindenképpen győzelemmel kellett indulnia a Pápának. Ennek megfelelően egy kisebb első félidei megingás után (itt még kettő ponttal vezetett az ellenfél) a harmadik negyedet húsz ponttal megnyerve végül magabiztos győzelmet arattak a pápai legények.

Pápa Motax KC – MEAFC 81:64 (17:24, 19:14, 28:8, 17:18)
Jók: Ács, Viant, Horváth A.

Szombati napon következett a budapesti Közgáz csapata, akik pápai berkekben mumusnak számítanak, hiszen a tavalyi szezonban ők ütötték el a négyes döntőtől a Vajda legénységet. Most megvolt a motiváció, hogy a tavalyi keserű élményért visszavágjon a csapat. Ennek tükrében is indult az első „felvonás” a mérkőzésen. Felváltva estek a kosarak mindkét gyűrűbe, aminek egy döntetlen első negyed lett az eredménye. Sajnos a folytatás rémálomszerűen alakult, ugyanis a pesti alakulat pontos dobásokkal fokozatosan elhúzott ellenfelétől, és a félidőre nyolcpontos előnyt szorgoskodott össze. A második félidőben is kissé enerváltan mozogtak a pápai játékosok, melynek eredményeképp 14 pontra hízott a záró negyedben a differencia. Mivel egy ilyen tornán nagy jelentőséggel bír a pontarány, így a végén a Motax KC igyekezett minél jobban csökkenteni a hátrányt, melyet ledolgozni már nem tudott, így a tavalyi évhez hasonlóan ismét vereséget szenvedett fővárosi riválisától.

Pápa Motax KC – Közgáz/B 66:71 (20:20, 16:24, 16:15, 14:12)
Jók: Henrik, Rédei, Ács

Az eredmények tükrében (Budafok öt ponttal verte meg a Közgáz csapatát, míg Miskolcot mindhárom csapat legyőzte) a PKC csak akkor ünnepelhetett bajnoki címet, ha az utolsó, mindent eldöntő ütközetben legalább hat ponttal legyőzi pesti riválisát. Nagy mérkőzésnek ígérkezett a találkozó, hiszen néhány évvel ezelőtt még az NB I-ben vívott parázs mérkőzéseket a két csapat, most viszont egymás ellen kellett eldönteniük melyik a felkészültebb csapat jelenleg. Ennek tükrében rendkívül idegesen kezdett mindkét alakulat, kosarat csak ritkán láthatott a szépszámú publikum. Az első öt perc tapogatózó játékából a Budafok jött ki jobban, és néhány ponttal ellépett ellenfelétől. Majd Horváth A. és Simon ragyogó támadásokkal megfordították a mérkőzés alakulását. Sajnos néhány figyelmetlenség következtében mégis a vendég oldalon állt nagyobb szám a rövid pihenő alatt. Jól jött a kis szünet a játékosoknak. Mind védekezésben, mind támadásban tudott újítani a Motax KC, és néhány perc leforgása alatt át is lépte a hőn áhított hatpontos különbséget. A félidő végére Henrik többször is mattolta a Budafok védelmét, így kilenc pontos előnyt mutatott a tábla a szünetben. A harmadik negyedben óriási küzdelem zajlott a parketten, melyből felváltva jöttek ki pozitívan a csapatok. Kisebb figyelmetlenségeket azonnal büntettek a gárdák. Sajnos ekkor pápai oldalon volt a több dekoncentráció, szükség is volt az időkérésre, mely után újult erővel támadt fel a PKC. Az egész mérkőzésen a védekezés bástyájaként emelkedő Rédei átjátszhatatlan volt ebben az időszakban is, mely megfelelő lehetőséget teremtett a torna MVP-jének (legértékesebb játékos), Ács Péternek, hogy pontjaival visszahozza a hat pontos különbséget. A negyedik játékrész elején a fővárosi gárda három pontra felzárkózott, és megcsillant előttük a bajnoki cím, azonban Vajda gyorsan lehűtötte a kedélyeket két jól irányzott távoli dobással. A hajrára a mérkőzés egyik kulcsfiguráját még elvesztette a PKC Rédei személyében (bokaficam), azonban Vajda ellenállhatatlan dobásainak is köszönhetően (újabb két jó kísérlet a hárompontos vonal mögül) ezt már nem tudta kihasználni a vendégcsapat, és végül a mérkőzés egészében kiválóan irányító Simon vezetésével magabiztos győzelmet, és bajnoki címet ünnepelhetett a Pápa

Motax KC. Pápa Motax KC – Budafoki KK 88:69 (16:17, 25:15, 16:20, 31:17)
Dobók: Perger 1, Horváth A. 6, Ács 20, Henrik 18/9, Viant 2, ill. Vajda 20/12, Rédei 11, Simon 10, Farkas, Horváth Á., Feigl

Vajda Balázs: Óriási eredményt értünk el! Padlón voltunk, és az egekig szárnyaltunk! Szeretnék köszönetet mondani minden szurkolónak, szülőnek, barátnak, támogatónak, városvezetésnek, akik nélkül ez az idei év nem aranyozódhatott volna be! Külön köszönet a klubvezetésnek, hiszen nagyon nagy munka kellett ahhoz, hogy ez a csapat újra az NB I-ben szerepelhessen, és ennek a feltételeit megteremtették. A játékosok pedig az elért eredménnyel magukért beszélnek, köszönöm, hogy velük dolgozhattam az idei évben!

A csapat vasárnap este érkezett haza Szombathelyről, az ünneplést a Játékfesztiválon folytatták, a Fő téren Hernádi Tamás elnök ismertette az elért eredményeket, majd a közönség ovációja mellett egyesével szólította a játékosokat, edzőket, akik hangos csatakiáltással köszönték meg a fogadtatást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!