Politikusok a Szegfű Klubban


2010-01-22 22:55:15  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Szegfű Klub ma este 17 órakor kezdődő összejövetelén Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Tanács (KDRFT) elnöke tartott előadást a központi és Európai Unió-s pénzügyi támogatásokkal megvalósuló fejlesztésekről. Az előadásra meghívták dr. Kovács Zoltánt, Pápa város polgármesterét és Gőgös Zoltánt, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (továbbiakban: FVM) államtitkárát is.

 - Azért is jöttem nagy örömmel, mert Pápa az a város, ahol Gőgös Zoltán államtitkár és dr. Kovács Zoltán polgármester közösen nem csak a Húsgyár megmentésében és a NATO-bázis ide hozatalában, hanem mindazokban a nyertes pályázatokban, amelyekről beszélni fogok, is együtt tudtak működni. Ez különösen nagy érték. Ez is bizonyítja azt, hogy a politikusok képesek és készek is saját politikai érdekeiket félretenni, ha a fejlesztésről, jövőről van szó. Én mint a KDRFT elnöke büszke vagyok arra, hogy ebben segíthetem őket. Azt gondolom, hogy ezek a fejlesztések hosszú évtizedekre meghatározzák Pápa arculatát - kezdte Pál Béla előadását.

A KDRFT elnöke előadásában elmondta, a Közép-Dunántúli Régióban Pápa és térsége 66 nyertes pályázattal 3 335 861 225 forintot kapott. Ebből Európai Unió-s forrás 19 nyertes pályázat 3 035 295 541 forinttal és hazai forrás 47 nyertes pályázat 300 565 714 forinttal. Uniós forrásból csak Pápa városa majdnem 3 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyert el. A 3 milliárd forintból, mivel önkormányzati hozzájárulással, gazdasági társaságok hozzájárulásával mintegy 5 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg. Pápa nyertes pályázatain belül Európai Unió-s forrásból 12 nyertes pályázat összesen 2 930 394 586 forint, hazai forrásból 11 nyertes pályázat mintegy 109 685 498 forint értékben valósult meg. A pápai kistérségben Európai Unió-s forrásból 8 településen 19 nyertes pályázattal 184 900 955 forint értékű beruházás és hazai forrásból 24 településen 47 nyertes pályázat 190 880 216 forintból történtek beruházások.

Dr. Kovács Zoltán beszédében kitért arra is, hogy miért ezek a pályázatok kerültek beadásra.

– A gyermekintézmények fejlesztését jogszabályi környezet változása előzte meg, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket és a hátrányos helyzetű gyermekeket kötelező a bölcsődékbe és az óvodákba felvenni. Ebből az következett, hogy szűkebbek lettek a férőhelyek már szeptemberben is, így a tókerti bölcsődénél került sor három csoportszoba rekonstrukciójára. Összehasonlításként ezzel Pápán a bölcsődei férőhelyek száma eléri az 1980-as évek eleji számokat és például fele annyi férőhelyet tudhat magáénak Ajka városa. A városfejlesztés szempontjából a turisztikát céloztuk meg a fürdőfejlesztéssel. Ennek következtében lett új vonzerő itt Pápán a gyógyászat, a gyógyturizmus. Ma Magyarországon elsősorban mozgásszervi rehabilitációkra alkalmas gyógyvizünk a 7. az országos gyógyvizek és termálfürdők 60-as listáján. Mindemellett infrastrukturális fejlesztések is szép számmal történtek városunkban.

Gőgös Zoltán államtitkár a vidékfejlesztési kasszáról beszélt előadásában.

–Országos szinten csak annyit, hogy az összes Európai Unió-s fejlesztési pénz 8000 milliárd forint. Ebből 1300 milliárd forint vidékfejlesztési forrás, s ebből 631 milliárd forintot szántunk az induláskor mezőgazdasági modernizációs ügyekre és ebből 451 milliárd forintot már kipályáztattunk, ez az összeg már ott van a termelőknél, 165 milliárd forintot pedig ki is fizettünk. Veszprém megye ezekből a forrásokból 2, 9 milliárd forintban részesedett. És ebből is látszik, hogy a térségünkben érdemes mezőgazdasággal foglalkozni, mert a megyéből 1, 7 milliárd forint itt, a Pápai kistérségben került kifizetésre ebből a 2, 9 milliárd forintból. Ez a térség megtartotta azt a fajta szerkezetet, ami a legoptimálisabb a mezőgazdaságban, és a térségben nem elhanyagolható az a tény sem, hogy Pápán egy élelmiszer feldolgozó üzem van. A megyére vonatkozóan még 1, 4 milliárd forintnak megfelelő támogatás még nem került kifizetésre.

Az előadások után interaktív formában beszélgetésként folytatódott a Szegfű Klub év eleji összejövetele.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!