Élő, hangszeres zenét a világnak! – Pápán is letette névjegyét az Ocho Macho


2013-06-18 01:36:39  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Élő, hangszeres zenét a világnak! – Pápán is letette névjegyét az Ocho Macho főképe
Egy kis reggae, egy csipetnyi ska és punk-rock, de legfőképpen az ellenállhatatlan latin, karibi, illetve dél-amerikai hangzásvilág uralja az Ocho Macho zenekar sajátos muzsikáját. A nyolcfős banda a megszokott zeneszerszámok (basszusgitár, dob) mellett trombitával, billentyűs-, valamint ütőhangszerekkel fűszerezi fülbemászó dallamokat felvonultató zenéjét, mely népes rajongótáborral büszkélkedhet itthon és Európa több országában is. Habár a fősodrású médiában keveset hallunk a szombathelyi zenekarról, az Ocho Macho mára Magyarország egyik legmeghatározóbb koncertzenekarává nőtte ki magát.
Az együttes tagjai péntek esti pápai koncertjükön is tovább öregbítették jó hírnevüket: az elképesztő pozitív energiát, életörömöt és dinamikát sugárzó fellépésük során alaposan megmozgatták, megénekeltették a lelkes közönségüket. Emlékezetes örömzenéjük tökéletes elegye volt a lendületes, pörgős daloknak, illetve a lassabb, elmélkedős nótáknak – mindezt pedig Kirchknopf Gergőnek, az Ocho Macho énekes-frontemberének rendkívül szuggesztív színpadi jelenléte csak tovább fokozta.
A zenekar a koncert után még szakított időt dedikálásra, a rajongókkal történő beszélgetésre, sörözésre, illetve közös fotózásra is, és Kirchknopf Gergő sem utasította vissza az interjúra irányuló kérésemet.

– A közönség szeret titeket, a szakma is egyre inkább elismeri az Ocho Machot, mégsem váltatok celebekké, az underground és mainstream között egyensúlyoztok. Hogyan fogalmaznád meg a zenekarotok célkitűzését és filozófiáját?
– A célkitűzést nehéz lenne megfogalmazni. Mi egyszerűen azért zenélünk, hogy élőben játszhassunk, és lehetőleg minél több helyen felléphessünk. A filozófiánkról pedig azt mondanám: mindig arra törekszünk, hogy érezzék jól magukat azok az emberek, akik minket választanak az egyéb kulturális programok vagy a tévécsatornák helyett. Igényes élő zenével szeretnénk kikapcsolódást nyújtani a közönségünknek.

– A koncerteteken kiemelted: élő zene kell Magyarországnak! Ezt a jelmondatot akár egy zenei mozgalom zászlajára is fel lehetne tűzni.
– 8 éve folyamatosan üvöltöm bele a világba, hogy legyen minél több élő zene Magyarországon. Undorítónak tartom, amikor ilyen megasztárok meg x-faktorok CD-ről lehaknizzák a fellépésüket, aztán a 20 perces szereplésükért irreális és szemtelen gázsikat vesznek fel. Ezek az emberek csak feldolgozásokat játszanak, ők maguk pedig eltűnnek a tucatzene süllyesztőjében. Számomra ez az egész haknizás lealacsonyító a közönséggel szemben. Senki se engedje becsapni magát ennek a hamis dolognak. Fontos, hogy olyan koncertekre járjanak, ahol élő, hangszeres zenét játszanak, legyen az Szabó Balázs Bandája vagy éppen a Lord együttes.

– Nem ritka, hogy több ezer ember előtt zenéltek, és Európa számos országába hívnak titeket koncertezni. Ennek ellenére egyáltalán nem szerepeltek a médiában.
– Az egyik magyar zenecsatorna azt mondta a Képzeld el másképp! című videoklipünkre, hogy szexista. Ehhez képest az ezen az adón sugárzott klipekben én már egy halom meztelen valagat láttam olajjal lelocsolva. A szóban forgó zenetévé nézettsége a 3 százalékot sem éri el, míg például a Jó nekem című dalunkra több mint 3 milliószor kattintottak a legismertebb videomegosztó portálon. Az internet sokkal őszintébb dolog, hiszen itt mindenki saját maga keresheti ki, mit akar nézni és hallgatni. A zenecsatorna egy ócska maszlag. Egy hazug, műanyag világ szilikon csöcsökkel és kigyúrt fickókkal, amiknek semmi köze sincs a zenéhez.

– Ha jól tudom, az Ocho Macho tagjai civil foglalkozásból, tehát nem a zenélésből élnek. Ebből a szempontból hobbizenészek vagytok, viszont minőségi, profi zenét játszatok és hatalmas bulit csaptok a koncertjeiteken.
– Jól tudod, közülünk mindenki dolgozik. Ha jól érzeted magad a koncertünkön, akkor teljesen mindegy, hogy milyen zenekarnak vagyunk titulálva. Attól, hogy valakit profi zenésznek tartanak, még nem biztos, hogy eléri a közönséget a zenéjével. Számunkra ez a jelző sosem volt fontos, és most sem az. Persze jó érzés, hogy a szakma észrevett minket és elfogadtak, elismertek, de nem nekik zenélünk. Az én szememben az számít profi zenésznek, aki hittel, őszintén és szívből játszik a színpadon, mi pedig igyekszünk így zenélni a közönségünknek.

– Nyolcan alkotjátok a bandát. Mennyire nehéz összeegyeztetni a zenekar érdekében ezt a nyolc embert?
– Nagyon jó kérdés, főleg azért, mert frappáns választ tudok rá adni. Ezt a nyolc embert nem kell összeegyeztetni, nem kell motiválni. Ez a nyolc ember tartja össze az Ocho Machót. Senkit sem kell ösztönözni, bíztatni, hogy jöjjön el a próbára és éjjelbe nyúlóan gyakoroljon, miközben másnap reggel már munkába kell menni. Ez a zenekar saját magát generálja. Lehet, hogy ez a lassabb, göröngyösebb és nehezebb út, mert nem hajlunk ide-oda, nem adjuk fel az elveinket, viszont ha jön a szélvihar, akkor nem fúj el minket.

– Hogyan születik meg egy dal?
– Ez rendkívül változó. Az El mundo fantasticót például a telefonomra dúdoltam fel, és csak később, azt hiszem, közel háromnegyed év elteltével hangszerelődött meg. Ezzel szemben a Jó nekem szinte három perc alatt megvolt. A dalszerzésre tényleg nincs képlet.

– Puskás Ferencről is írtatok egy dalt, amit az internetes legendárium szerint lejátszottak Öcsi bácsi egykori klubjának, a Real Madridnak otthont adó Bernabéu-stadionban.
– Ha őszinte akarok lenni, be kell vallanom, hogy ez nem történt meg, tehát a Bernabéuban nem hangzott el a Pancho című dalunk. Legalábbis én nem tudok róla. Fogalmam sincs, hogyan született ez a legenda. Ugyanakkor tény, hogy koncerteztünk Madridban, valamint jártunk a Bernabéu-stadionban és Öcsi bácsi kedven kocsmáiban is. Sőt, a Real Madrid szurkolói klubjának vezetői jelen voltak a madridi koncertünkön és vásároltak a lemezünkből, amit aztán szétosztották Cristiano Ronaldóék között.

– Mikor várható új Ocho Macho-album?
– Nagyon szeretnénk még idén ősszel, a zenekar tízéves jubileuma alkalmából megjelentetni egy új albumot. A kérdés csak az, hogy ilyen sok koncert közben mikor lesz időnk felvenni a lemezt. Lemezbemutató koncertjeink már vannak, csak még új lemezünk nincs – mondja nevetve Kirchknopf Gergő. – De majd úgyis lesz valami, nem parázzuk túl a dolgot.

– Merrefelé turnéztok mostanában?
– Szerencsére nagyon sok helyre hívnak minket. Nemcsak fesztiválokon, hanem önálló koncerteken is fellépünk, belföldön és külföldön egyaránt. Például Németországban és Ausztriában visszatérő vendégek vagyunk, de szívesen koncertezünk bárhol, csak áram legyen.

Képek:


Címkék: koncert | interjú
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!