Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás - avagy szalagavató a Pápai Gazdasági Szakképző Iskolában


2010-01-22 21:30:41  | cikk: Babos Petra  | 


Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás - avagy szalagavató a Pápai Gazdasági Szakképző Iskolában főképe
Ma délután 5 órakor kezdődött a Városi Sportcsarnokban a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola Tagintézményének, a volt Mezőnek a szalagavató műsora, melyen 9 osztály vett részt. A diákok énekes, táncos műsora után Unger Tamás igazgató köszöntötte a végzős diákokat.
- Kétféle ünnep létezik. Vannak vissza-visszatérő ünnepeink, azok az alkalmak, melyeket bizonyos időközönként mindig megülünk, de vannak egyszeri ünnepeink is. Ezek azok az ünnepek, események, amelyek csak egyszer történnek meg életünkben, mint a ballagás, vagy azt megelőzően, ahhoz szorosan kapcsolódva, mint a mai napon is a szalagavató. De vannak köztes dolgok, mint például a felnőtté válás. A felnőtté avatás szokását a primitívebb népcsoportoknál a mai napig megtaláljuk. Az iskolai felnőtté avatás szokása érdekes módon először a felsőoktatásban jelent meg: a selmecbányai Akadémia hagyományaként honosodott meg. Azt jelentette, hogy valaki kilépett az életbe. Az egyetemi hagyományok közé tartozott az is, hogy a diákok bársonyszalagra írták föl tanulmányaik kezdetének és végének évszámát. Így a szalag viselése fél éven keresztül, a ballagásig, a vizsgákig az iskolán kívül is láthatóvá tette, hogy az illető végzős, érendő diák, ahogy akkor mondták „maturandus”.
A középiskolai esztendők talán a legaktívabb, legváltozatosabb időszaka volt életeteknek, mert a tantárgyak sokszínűségén keresztül kaptatok biztos alapokat a tudáshoz és tanáraitok személyiségén keresztül nevelést arra, hogy eligazodjatok az élet dolgaiban – mondta az igazgató
Végül beszédét útravalóval zárta:
- „Egy homokszemben lásd meg a világot, Egy vadvirágban a fénylő eget, Egy órában az örökkévalóságot, S tartsd tenyeredben a végtelent.” (William Blake)”
Az est fénypontja, a szalagok feltűzése, amely a középiskolás évek végének közeledtét jelzi.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!