Sok volt az érdeklő a kézművesek utcáján


2013-06-16 18:08:13  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Sok volt az érdeklő a kézművesek utcáján főképe
A 23. Játékfesztivál keretein belül három napon keresztül a Fő téri Plébánia soron várja az érdeklődőket a program egyik elmaradhatatlan eleme, a kézművesek utcája. A kiállítók között a Bakonyalja Népművészeti Egyesület tagjai mellett győri, mezőkövesdi és erdélyi népművészek is helyet kaptak. A kézművesek utcájában tehát kerámiaformázó, tojáskarcoló, kürtöskalácsos, gyöngy- és ásványékszer készítő, szalmafonó, népi bútorfestő, bőrműves, macikészítő, mézeskalácsos, kéziszövő és gyógynövényes szappan készítő is kiállította és árulta portékáit.  Nagyon sokan érdeklődtek a mézeskalácsok iránt. Kiss Zoltán Mezőkövesdről érkezett finom, különleges mézeskalácsaival.
- Általában a mézeskalácsot és a puszedlit keresik. A gyerekek körében a huszár és a kard formájú mézeskalács a legkeresettebb, a tükörrel díszített édesség pedig a kislányok legkedveltebb darabja. A pápai közönség meglepő módon ismeri és keresi is a mézeskalácsot. A népi mézeskalácsok is gyorsan fogynak, de a kakasos nyalóka is népszerű – mondta Kiss Zoltán. Végül hozzátette, a pápaiak rendkívül hálás közönség, hiszen nagyon sok dicséretet kap tőlük. A mézeskalácsos nagyon örül, hogy Pápára jöhetett, ahol már régebben járt, s reméli, jövőre is jöhet.
- A pápaiak büszkék lehetnek a megújuló Fő terükre, ami gyönyörű. Először, amikor ideérkeztem, egy pillanatig azt hittem, hoppá, nem jó helyen járok, ez nem Pápa… – tette hozzá mosolyogva.
- Körülbelül 20 éve készítek mackókat, ami először csak a hobbim volt, később pedig a foglalkozásommá vált. A pápai vásárra inkább kisebb mackókat hoztam, amelyek elsősorban mesebeli ruhákban várják a vásárlókat. A macik az én saját találmányaim, folyamatosan készítem őket. Már nagyon sok brummogóm van, otthon szinte az egész házamat ellepik - fogalmazott Kacsák Andrea győri macikészítő.
Aki a nagy sürgés-forgásban megszomjazott, az az Ízek utcájába térhetett be egy üdítőre, sörre, borra vagy pálinkára. Az éhes szájak pedig a friss grillételek közül választhattak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!