„A kultúra folytonossága tartja fönn a magyar nemzetet...”


2010-01-22 21:08:24  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


„A kultúra folytonossága tartja fönn a magyar nemzetet...”  főképe
Országszerte ünnepségeket szerveztek ma a Magyar Kultúra Napja alkalmából. E jeles napon Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Mór Művelődési Központ Pápai Art 2010 címmel megrendezte hagyományos kamara-kiállítását, majd ünnepi műsorral kedveskedett az érdeklődőknek, melynek keretében átadták a Pro Cultura Díszokleveleket.

A Pápai Art című kiállítás a nagy múltú Pápai Alkotók Tárlata elnevezésű programból nőtte ki magát. A rendszerint a Somogyi Galériában helyet kapó tárlat kettévált, három éve már külön mutatkoznak be a pápai valamint Pápa környéki amatőr illetve profi képző-,ipar- és fotóművészek. A Pápai Art 2010 című  kiállítást Borbély Lajos művésztanár nyitotta meg. Beszédében kihangsúlyozta, ez alkalommal valamennyi jelentkező alkotása látható a paravánokon, így idén 21 amatőr művész nemrég készült alkotása tekinthető meg a tárlaton.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen a Himnusz közös eléneklése után Müller Anita és Müller Zoltán, a JMK Vadvirág Néptáncegyüttes Pro Cultura díjas vezetői kalotaszegi táncokat mutattak be, majd Mezei Zsolt, a Pápai Református Gyűjtemények főkönyvtárosa tartott ünnepi beszédet.

- Azért is vagyunk ma este itt, hogy megünnepeljük a nemzet imájának születését, hiszen Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. 1989 óta ez a nap minden évben alkalmat ad arra, hogy figyelmünket évezredes hagyományainkra, történelmi múltunkra, gyökereinkre irányítsuk, és ezt felhasználva nemzettudatunkat újból és újból megerősítsük. A kultúra folytonossága tartja fönn a magyar nemzetet. De a folytonosság törékeny dolog. Tenni, cselekedni kell annak érdekében, hogy az a folyamatosság fennmaradjon. A kultúra közösséget teremt, a közösség pedig általa él és fejlődik – hangzottak a köszöntő szavak.

Az ünnepi köszöntő után Veszpréminé Turtsányi Valéria, a JMK igazgatója és Bódi László, a Pápai Művészeti Mozgalomért Alapítvány elnöke átadták a Pro Cultura Díszokleveleket. Az alkalmon Pro Cultura elismerésben részesült Szabó László nyugalmazott pedagógus és népművelő, aki 30 éve a TIT pápai szervezetének valamint 2004 óta megyei szervezetének elnöke.
Az ünnepségen posztumusz oklevelet kapott Erdélyi Gyula ornitológus, grafikus és éremgyűjtő. A díszoklevelet özvegye, Erdélyi Gyuláné vetette át.

Az est további részében ezúttal a zeneművészet kapta a főszerepet. A színpadon a Mendelssohn Kamarazenekar hangversenye szórakoztatta a megjelenteket. A veszprémi székhelyű kamaraegyüttes számos hazai fesztivál illetve koncertsorozat meghívottjaként közel húsz éve koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt. A kamarazenekar repertoárja a barokk zenétől, a klasszikán át a XX. század legjelentősebb művein keresztül a kortárs zenéig terjed. Több mű ősbemutatója, illetve magyarországi bemutatója fűződik nevükhöz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!