Jókat főztek, jól mulattak


2013-06-16 01:47:24  | cikk: HuHa  | 


Jókat főztek, jól mulattak főképe
Pápai és környékbeli főzőcsapatok foglalták el ma reggel a várkerti bajvívó teret, izzították a tüzet a bográcsok alatt és főztek mindenféle finomságot a járási főzőnap keretében. Az idén harminchat csapat jött el a programra, a különböző szervezetek, intézmények munkatársaiból álló résztvevők mellett több baráti társaság és tíz Pápa környéki település állított ki főző stábot, hogy megvendégelje a pápaiakat és a programra ellátogató éhes vendégeket. A csapatok feladata az volt, hogy a pápai önkormányzat által rendelkezésre bocsátott húsból valami finomat főzzenek, amit aztán a zsűri értékel. Így aztán volt, akinek a bográcsában pörkölt rotyogott, volt, aki hosszabb lére eresztette és gulyást főzött, volt gombával megbolondított ragu, babos finomság, csülöktől cuppogós különlegesség és tócsnival tálalt szószos hús, sőt még chilis étel is. A csapatok rendkívül lelkesek voltak, a levegőben messze úszott a füsttel keveredő finom illatfelhő, amit a jókedv vidám lármája kísért.  A Szivárvány Óvoda stílusosan egy népmese alapján főzött és kőlevest készített, és ez nem csak mese, hiszen a levesbe valóban tettek követ, nem is kicsit. Az óvodai dolgozók nemcsak főztek, de ünnepeltek is, egyik kollégájuk születésnapját köszöntötték a főzőnapon. Az önkormányzat versenyen kívül induló csapata hosszú lével készített vadpörköltet, főztjüket ezúttal prototípusnak nevezték el. A Pápai Nyugdíjas Egyesület csapata nem hagyott esélyt magának arra, hogy a tagok különböző főzési ötletei vitát szüljenek, kinevezték Kohajda Alfrédot főszakácsnak, a többiek pedig a keze alá dolgoztak. A fiatalos lendületű és mókás kedvű szépkorúak pörköltet készítettek.
-Jelenleg hatan vagyunk, akik aktívan részt veszünk a főzésben, de nekem jutott ez a társadalmi munka, kevernem kell, eveznem kell, de szívesen csinálom most is éppúgy, mint a korábbi összejöveteleken – mondta mosolyogva a csapatkapitány a bogrács mellett ülve, a készülő ételt kevergetve. Arra a kérdésre, hogy az asszonyok beleszólnak-e az ételkészítésbe, tréfásan úgy válaszolt, bele-beleszólnak, de ő nem hallja ám meg.  A receptről Alfréd bácsi annyit elárult, jól eldugták a vörösbort, amivel színesíteni akarják a pörköltet, nehogy idő előtt elfogyjon, hiszen az csak a végén kerül majd a bográcsba. A nyugdíjas egyesület tagjai azt is elmesélték, jól összeszokott csapatuk van, és szívesen vesznek részt a városi programokon.
Az MH Pápa Bázisrepülőtér két csapattal is nevezett, a katonákhoz családtagjaik is csatlakoztak, így igazi családi programmá vált a ma délelőtti főzőcskézés és a közel húszfős társasághoz Gangler László parancsnok is csatlakozott. Kondor Zoltán hadműveleti részlegvezető, az egyik csapat kapitánya érdeklődésünkre elmondta, sokadik alkalommal vesznek részt hasonló városi főzőprogramon, és többször értek el már harmadik helyezést, fő céljuk pedig, hogy részvételükkel népszerűsítsék a honvédséget és a Pápa Bázisrepteret.
-Gallyas bográcsost készítünk, a hús mellé babot is teszünk a bográcsba – mesélte az ínycsiklandozó illatot árasztó ételről, de hogy miként készül, azt nem árulta el.
-Parancsnok úr szigorú felügyelete és irányítása mellett készítjük az ételt, ha jobbra kell keverni arra keverjük, ha balra, akkor pedig úgy – tréfálkozott a csapatkapitány, akitől megtudtuk, ezúttal a főzőnap a Bázisreptéren létrehozott Eskün Innen, Obsiton Túl Honvédelmi Közhasznú Alapítvány javára folyik, az elkészített ételek árából összegyűlt pénzt a honvédelmi nevelés erősítésére, a reptéren dolgozó katonák gyermekeinek támogatására és a nyugdíjas katonák segítésére fordítják.
A sok jókedvű csapat között tíz Pápa környéki település is sürgölődött, köztük a nyárádiak, a homokbödögeiek és a nagyacsádiak. Ez utóbbi falu csapata odapörköltnek nevezte el a készülő ételt, Szalóky Nándor, a csapat kapitánya pedig bízott benne, hogy a végén csak pörkölt lesz belőle.
-Hosszú lével készítjük a disznópörköltet, fűszerekkel pikáns ízt adunk neki és eddig még nem pörkölődött oda – árulta el, hozzátéve, harmadik alkalommal vesznek részt a programon, nagyon jó szórakozásnak találják, találkoznak ismerősökkel, barátokkal és kellemes hangulatban töltik az időt. A Várkertfürdő idén először nevezett be a főzőversenybe, a stábot a gyógyászat munkatársai alkották, a készülő ételt pedig reumapörköltnek nevezték el tréfásan. A vidám csapat receptre írta fel mindenkinek a gombával megbolondított finomságot, és ha már eljöttek, nem álltak meg a pörköltnél, tárcsán cicegét is sütöttek.
A déli harangszó után megkezdődött az ételek kínálása és értékelése, a Várkert étterem vezetőjéből és séfjéből álló zsűri szakértően kóstolgatta végig a közel negyvenféle ételt. Nem volt könnyű dolguk, hiszen az ételek különbözősége miatt, tulajdonképpen az almát a körtével kellett összevetniük.
-A magyar gasztronómia széles palettáját kellet végigkóstolnunk, hiszen készült pörkölt, gulyás, leves és más étel is. Az értékelés alapját az ízvilág, az étel állaga adta, emellett pedig a terítést is néztük – mondta el Tamás Attila, a Várkert étterem üzemeltetője. A zsűri végül öt ételt talált kiemelkedőnek, ezek közül választotta ki a három díjazottat. A harmadik helyezést a Pápai Járási Hivatal munkatárasaiból álló csapat nyerte el, másodikok lettek a Szivárvány ovi dolgozói, a győztesnek járó kupát pedig a Gyermekjóléti Szolgálat vihette haza.
A járási főzőnapon 232 ezer forint gyűlt össze az eladott ételek árából, ezt kapja meg a honvédelmi alapítvány.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!