Kiállítás: A magyar rock hőskora posztereken, fotókon, tablókon


2013-06-14 13:08:32  | cikk: mo  | 


Kiállítás: A magyar rock hőskora posztereken, fotókon, tablókon főképe
A magyar rockzenei élet híres szerzőinek és előadóinak munkásságát felidéző kiállítás nyílik a 23. Játékfesztivál keretében. A múlt század hatvanas-hetvenes éveinek klasszikussá vált magyar zenészei, illetve zenekarai tevékenységét bemutató tablók, egyben az értékes hangszereket, emléktárgyakat felvonultató tárlat a Jókai Mór Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előterében kapott helyet.

Tablókon, korabeli fotókon, újságcikkeken, könyveken és a zenészek különböző relikviáin keresztül enged betekintést az elmúlt csaknem fél évszázadba a Magyar Rocklegendák Vándorkiállítás. A tárlat alapját azok a tablók képezik, amelyeken az együttesek fotói láthatók, ezek mellett régi koncertplakátok, hangszerek, emléktárgyak, ereklyék, köztük pólók, nadrágok, csizmák és egyéb relikviák – többek között – Benkő Lászlótól (Omega), Som Lajostól (Piramis), Laux Józseftől (Omega, LGT), Fischer Lászlótól (Korál), Zeffer Andrástól (P. Mobil), Alapi Istvántól (Edda), Varga Miklóstól és Kalapács Józseftől.

Németh Nyiba Sándor lelkes gyűjtő és egyben maga is zenész. A hetvenes években a Meteor együttesben dobolt, a formáció kétszer nyert zenekari fesztivált. 1996-ban megalapította a DE-PRESSION együttest, amelyben szövegíróként, zeneszerzőként és dobosként tevékenykedik, emellett néhány dalban énekel és gitározik. Életének másik meghatározó tényezője a sport volt. Németh Nyiba Sándor korábban olimpiai, világ- és Európa-bajnoki helyezett birkózó volt.

A kiállítás összeállítója azt hangsúlyozta, tisztában kell lennünk a múltunkkal, hiszen meghatározza a jelenünket. A zene nagyon fontos az életünkben – húzta alá.
- Figyelmeztetni szeretném a fiatalokat ezzel a kiállítással: nem mindegy, hogy mit hallgatunk. Nem mindegy, hogy mivé válik a lelkünk. Attól szép a világ, hogy mindenkinek más tetszik, de egy valami nagyon fontos: hogy élő zene legyen, tiszta és mondanivalójában tartalmas – emelte ki a zenész-gyűjtő.

Meg kell ismerni a magyar pop-rock zene nagyjait – húzta alá Németh Nyiba Sándor. A gyűjtő elmondta, köszönettel tartozik Pápa város és a művelődési ház vezetésének, valamint Róka Norbertnek, aki már nem először működött közre a vándorkiállítás Pápára érkezésében. Németh Nyiba Sándor megjegyezte, köszönet érte, hiszen csak így lehet a mai fiatalok ízlésvilágát formálni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!