Szigeti veszedelem-feldolgozás a klasszikus értékek mentén


2013-06-14 10:36:40  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra  | 


Szigeti veszedelem-feldolgozás a klasszikus értékek mentén főképe
A szervezők becslései szerint közel kétezer néző látta csütörtök késő este a Szigeti veszedelem című összművészeti bemutatót az Erzsébet ligetben. A 350 szereplővel zajló nagyszabású előadást vastapssal jutalmazta a publikum.
A nézősereget dr. Baloghné Uracs Marianna, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) intézményvezető-helyettese köszöntötte, majd röviden szólt a színház-pedagógiai projektként színpadra állított produkcióról.
Mint mondta, 5 hónapig zajlott a munka 26 csoportvezető és pedagógus iránymutatásával 28 együttműködő csoportban, a mostani előadás pedig a példaértékű összefogás megkoronázása. A csoportok részvételükkel azt vállalták, hogy mozaikszerű elemei lesznek egy nagy összművészeti bemutatónak, melynek célja Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című művének színpadra állítása. Azonban nem csupán egy színházi adaptációról van szó, hiszen a 350 résztvevőt mozgató tekintélyes vállalkozás egyben Pápa legfontosabb iskolai művészeti csoportjainak felvonultatása is.
A pápai Szigeti veszedelem nem a történelmi hűséget követő és nem is csupán a barokk kort reprezentáló produkció, hanem az akkori korszellemet tükröző összefogás, amelynek eredményeként mindenki személyesen élheti meg a közös alkotás örömét, a közös célhoz való tartozás szükségességét. A JMSZK vezetője kiemelte, büszkék lehetünk tehetséges fiataljainkra, akik a város igazi értékei.

A bevezető gondolatok után kezdetét vette az olyannyira várt előadás, amelynek során jól elkülöníthető, legfőképpen táncos, énekes, hangszeres produkciókat láthatott a szép számú közönség, de természetesen hagyományőrző és a történelmet megidéző jeleneteket is tartalmazott a játékidő.
Az alapanyaghoz tisztelettel nyúló, annak klasszikus értékeit felvonultató Szigeti veszedelem-feldolgozás megidézte Zrínyi Miklós alakját, a törökkel vívott harcunkat, miközben ötletes díszletekkel, valamint remek jelmezekkel megerősítve mesélt a hazaszeretetről, a szabadság iránti elkötelezettségről és a hősiességről. Az olykor vidám, máskor komoly és fennkölt, néha már-már horrorisztikus elemeket tartalmazó előadás sokáig felejthetetlen jeleneteket is emlékezetünkbe égetett: ilyenek voltak például a gyönyörűen hangzó népdalok, vagy a végső, rendkívül látványos, nagyszerűen megkomponált csatajelenet.
A pápai Szigeti veszedelem sokkal inkább egy rendkívül változatos képet mutató összművészeti bemutató volt, mintsem egy kerek egész színházi előadás. Ugyanakkor ebben semmi kivetnivaló sincs, hiszen a legfőbb cél nyilván az volt, hogy a produkcióban szereplő összes csoport és minden résztvevő megmutathassa magát, illetve tehetségét. Ezt a célt pedig maradéktalanul sikerült elérni, lelkes munkájával mindenki rászolgált az elismerésre.

A Szigeti veszedelmet lezáró tapsvihar után dr. Baloghné Uracs Marianna és dr. Áldozó Tamás polgármester is gratulált az előadáshoz. Legvégül Komáromi Sándor rendező megköszönte a résztvevőknek a közös munkát, majd a Teleszterion Színházi Műhely vezetője egyúttal köszönetet mondott Pápa városának is, amiért befogadták a társulatát.
A csütörtöki nap török táncházzal zárult az Erzsébet ligetben.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!