Felavatták a Fő téri szobrot


2013-06-13 20:26:27  | cikk: HuHa  | 


Felavatták a Fő téri szobrot főképe
A tér déli oldalán megépített bugyogó szökőkút apró vízsugarai fogadták a városlakókat hat óra előtt. Az apró gyerekek azonnal birtokba vették a szökőkutat, meztelen lábacskáikkal toporgtak a felbugyogó vízben, élvezve a nyári nap sugaraitól átmelegedett gránitkövek simaságát a talpuk alatt. A teret Borsits Barbara hangja töltötte be és egyre többen érkeztek, hogy birtokba vegyék a megújult Fő teret. A kiülőterasz megtelt vendégekkel, a teret körülölelő házak árnyékában százak várakoztak a Fő téri szobor avatására, mintha csak még mindig állnának az építési területet határoló kordonok. S hogy ez már nem így van, arra Áldozó Tamás hívta fel a figyemet, közelebb invitálva az összegyűlt sokadalmat a tér közepére. -Nem készültünk nagy megnyitóval, nem gondoltuk, hogy nemzeti színű szalagot vágunk át, mi azt gondoltuk, hogy a tér természetes része a városnak és természetes része életünknek. Ezért a maga természetes módján kell, hogy újra birtokba vegyük – mondta rövid köszöntőjében. A városvezető hozzátette, örömmel látta, hogy a kisgyermekek azonnal felfedezték a bugyogó szökőkútban rejlő játéklehetőséget és bizony jól is tették, hiszen ezért építették és bízik abban, hogy ez ellen senkinek nem lesz kifogása.
A szökőkút beüzemeléséhez és a kutat díszítő szobor leleplezéséhez dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt valamint Párkányi Raab Péter szobrászművészt, a szobor alkotóját és modelljét Pállfy Dórát kérte fel. A város színeit jelképező szalag lebontásának és a szobrot eltakaró lepel lehullásának pillanatában megindult a szobor kezében lévő kancsóból és a négy csillagjegyet ábrázoló vízköpőből a víz, s aláhullt a szökőkút medencéjébe. A 20. század eleji főtéri szökőkutat idéző új kutat taps fogadta, aztán pedig érdeklődők sokasága nézte meg közelről is az alkotást.
Dr. Kovács Zoltán a szoboravatót követően hírportálunknak felidézte, amikor Fő tér felújításának terveit bemutatták itt a téren érdeklődéssel fogadták az emberek, de voltak rosszízű megnyilatkozások, bizonytalanságok. Most, hogy már látható, milyen lesz, ha teljesen elkészül, a kétkedők véleménye is megváltozik.
-Azt gondolom, Magyarország egyik legszebb főtere lesz a miénk, ha elkészül, ez a szökőkút pedig igazi ékessége a térnek – fogalmazott és hozzátette, a tér szépségéhez kell az elődeink által megépített templom, kell a teret körülölelő házak sora és kellenek az emberek, akik itt élnek és használják a teret.
A szoboravatót követően Párkányi Raab Péter szobrászművész és modellje Pálffy Dóra elismeréssel nyilatkozott a Fő térről. A művész úgy fogalmazott, jelenleg ezt a szökőkutat tartja legkülönlegesebb munkájának, hiszen az eredeti rekonstrukciós elképzelések megkötöttsége mellett nagy szabadságot is kapott és különleges azért is e szökőkút számára, mert csupa pozitív visszajelzést kapott a pápaiaktól. A szökőkutat díszitő szobrot – melyet mi eddig korsós lánynak neveztünk – ő Vízöntőnek nevezte el, ehhez kapcsolódva alkotta meg a talapzaton lévő négy vízköpő csillagjegy figuráit is. A gyönyörű modell, akinek egyébként ez volt az első modellkedése azt mondta, boldog, hogy egy ilyen gyönyörű térhez járulhatott hozzá azzal, hogy vállalta a szökőkút nőalakjának modellszerepét. (Párkányi Raab Péterrel és Pálffy Dórával készített interjúnkat a későbbiekben olvashatják.)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!