Működik a vízenjáró szökőkút


2013-06-12 21:38:14  | cikk: HuHa  | 


Működik a vízenjáró szökőkút főképe
A koraesti órákban kezdték meg a kivitelezők a Fő tér észak-nyugati oldalán lévő vízenjáró szökőkút próbaüzemét. Az építők a járókelők érdeklődő tekintetétől kísérve indították el a burkolatba épített, vízoszlopokat lövellő látványelem próbáját. A számítógép vezérlésű szökőkút különböző fúvókái különböző magasságú vízoszlopokat lövellnek, a fúvókák körül lévő színes fényforrások pedig megszínezik a vízsugarakat. Az első próba után a vízoszlopok függőleges irányának beállításán munkálkodtak és ellenőrizték a szökőkutat működtető programot.
De nem csak a vízenjáró szökőkúton dolgoztak ma a kivitelezők, hanem a Nagytemplom előtti korsós lányt ábrázoló szökőkúton is. Párkányi Raab Péter, a szobor alkotójának irányításával a vízkép beállításán igazítottak, hogy a lány lába alatt lévő tálcából a leglátványosabb módon hulljon alá a víz.
A Fő tér más területein is serényen folyt a munka ma is. Délelőtt még közel százötven négyzetméter felület gránit burkolása hiányzott a Korvin utcai torkolatnál, ezen dolgoztak az építők.
-A tegnapi eső erősen hátráltatta a munkákat, így még dolgozunk a bugyogó szökőkút burkolásán, készülnek a kiülő teraszok fa burkolatai és a Korvin utcával szemben zajlik a burkolás, részben a járdán, részben az útfelületen – mondta el Vörös László, a kivitelező Boroszlán Zrt. vezérigazgatója.
A tér megvilágítását biztosító új kandeláberek lámpái már működnek, az elmúlt napokban megtartották a próbaüzemet, a Kossuth utca felől a jégpályához vezető lépcsők mellett húzódó közműalagút ideiglenes burkolása elkészült. Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, az ideiglenes burkolat stabil és biztonságos és nem csak a Játékfesztivál idejére készült, hiszen a végső burkolást csak novemberben a jégpálya próbaüzeme után tudják elvégezni. A kiülő teraszok közül ma délutánra kettő elkészült, a harmadikon pedig még kora este is dolgoztak az építők, hiszen ezek fa burkolatainak is el kell készülnie holnap délutánra.
Azt, hogy a Korvin utcai csatlakozásnál végeznek-e holnap délutánra a burkolók, ma még nem tudta megmondani a kivitelező, a felület vélhetően elkészül, a szélső gránitkövek beszabása azonban nagyon lassan megy, részben azért mert nagyon sok gránitkövet kell méretre igazítani, részben pedig azért mert itt 12 cm vastag kövekkel dolgoznak. Az biztos, hogy ezen a területen is biztosítja a kivitelező a balesetmentes közlekedés feltételeit.
A megmaradt építőanyagok térről való elszállítását egyébként ma délután már megkezdték, a kordonok lebontását pedig holnap ebéd után kezdik – tudtuk meg a vezérigazgatótól.
A Fő tér főpróbája, vagyis a Játékfesztivál csütörtökön 18 órakor itt a Fő téren kezdődik majd, a templom előtti szökőkút beindításával.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!