Szakmai nap a Vajda lakótelepi Óvoda 10 éves nemzetiségi csoportjában


2013-06-12 11:49:16  | cikk: mo  | 


Szakmai nap a Vajda lakótelepi Óvoda 10 éves nemzetiségi csoportjában főképe
A 2002/2003-as nevelési évben a Pápai Német Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére jött létre a német nemzetiségi oktatás a Vajda Péter lakótelepi Óvodában. A képzés 10 éves jubileuma alkalmából szakmai napot szervezett az intézmény, melyre meghívást kaptak a Megyei Német Nemzetiségi Óvodai Munkaközösség óvodapedagógusai is. A szakmai napon részt vett Áldozó Tamás polgármester és Csákvári Judit, a Városi Óvodák intézményvezetője. Áldozó Tamás köszöntőjében úgy fogalmazott, saját tapasztalataiból tudja, hogy a nevelők kiváló munkát végeznek az óvodában, hiszen gyermeke is itt lett iskolaéretté. Polgármester hangsúlyozta, Pápa Város Önkormányzata örömmel támogatta a nemzetiségi csoport létrejöttét, hiszen így már 3-4 éves kortól egészen 14 éves korig részt vehetnek a gyerekek a német nemzetiségi oktatásban.

A jubileum kapcsán Becskereki Lászlóné tagóvoda-vezető elmondta, a csoport célja a magyarországi németek kultúrájának, hagyományainak felélesztése, megőrzése, a német nyelvtanulás, valamint megfelelő alapok nyújtása a körzeti általános iskola német nemzetiségi neveléséhez. A tagóvoda-vezető hozzátette, sikeres volt ez a 10 év, a nevelők munkája rendkívül hatékony, a csoport pedig igencsak népszerű a lakosság körében. A nemzetiségi képzést vezető óvónők módszertani kultúrája szerteágazó, repertoárjuk egyre bővül, s így az ismeretközlés is sokkal hatékonyabb. Becskereki Lászlóné megjegyezte, a nevelők temperamentumosak, fiatalos lendülettel dolgoznak, sok gyakorlattal és nagy tudással rendelkeznek.

A szakmai nap keretében a Vajda lakótelepi Óvoda nemzetiségi csoportja egy nemrég lezárult projektmunkában feldolgozott sváb lakodalmas műsort mutatott be a megjelenteknek. A dalokkal, mondókákkal, versekkel tűzdelt körjátékban megelevenedtek a sváb hagyományok: a jegyesség, a házasulási szokások és természetesen a lakodalom.

A műsort követően a megjelentek kiértékelték a látottakat, tapasztalatokat cseréltek a módszerekről, a nevelők által gyűjtött ismeretekről és a módszertani kultúra sokszínűségéről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!