Játékos ismeretszerzés a Közgáz diáknapján


2013-06-09 10:59:18  | cikk: HuHa  | 


Játékos ismeretszerzés a Közgáz diáknapján főképe
A csütörtöki sportdélután után érdekes előadások sora várta a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Székhelyintézményének diákjait a hét utolsó tanítási napján. A hagyományos diáknapi rendezvény közel negyven féle programot kínált az iskola tanulóinak, köztük több különleges foglalkozást is. Molnár András, a diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus, a diáknap szervezője elmondta, bár az iskolanap évről évre a megszokott rend szerint zajlik, minden esztendőben igyekeznek témájában megújítani a programot. Az idén több Közgázos öregdiákot hívtak meg az iskolába, hogy előadást tartsanak a fiataloknak, de szó volt a közbiztonságról, az internet biztonságos használatáról, jogosítvány szerzési tudnivalókról, munkavállalási kérdésekről is. A dákok érdekes fizikai kísérleteket láthattak, különleges matematikai előadást hallhattak, emellett társastáncot és néptáncot tanulhattak és bepillantást nyerhettek a grafológia és a holisztikus gyógyítás tudományába is.
 -Mindig próbálunk valami új témával előrukkolni a diáknapon és a tapasztalat az, hogy a fiatalok érdeklődéssel fogadják a játékos ismeretszerzési lehetőséget. Az előadások előtt közösségépítő foglalkozás keretében minden osztály a saját tantermének díszítésében rendbe rakásában vett részt, a programot pedig hagyományosan közös szabadtéri játék és kötélhúzás zárta – tudtuk meg Molnár Andrástól. Az idei diáknap egyik különleges meghívottja dr. Barancsuk János egyetemi docens volt, aki 1973-ban érettségizett a Közgázban és ma már a Pécsi Tudományegyetem docense. A professzor örömmel tett eleget a felkérésnek, és mint mondta, amikor belépett az épületbe, annak az utánozhatatlan otthonosságnak az érzése fogta el, ami középiskolás korában minden nap fogadta.
-Büszke vagyok arra, hogy itt tanulhattam, nagyon sokat kaptam az iskolától emberileg és szakmailag is – fogalmazott. Dr. Barancsuk János az érettségit követően a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre jelentkezett és annak pécsi nappali tagozatos képzésére nyert felvételt, mely a 70-es évek elején indult. Pécs városa azonnal kedvessé lett számára és úgy érezte, hogy az egyik otthonát jelentő Pápa után egy ugyanúgy szerethető helyre talált. 1978-ban szerzett közgazdász diplomát, tanulmányai elvégzése után pedig maradt az egyetemen, előbb tudományos ösztöndíjas gyakornokként, majd tanársegédként és adjunktusként, 1999 óta pedig a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának docenseként dolgozik.
-Bár van szakmai gyakorlatom a gazdasági területen, úgy vagyok a tanári hivatással, mint a mondásban: aki tudja, csinálja, aki nem, az tanítja – vallotta be a diákoknak is, hozzátéve – biztos, hogy nem lett volna belőlem jó közgazdász a gyakorlatban, viszont a tanítást jól tudom csinálni és nagyon szeretem is.
A professzor előadásában mesélt a pápai iskolaévekről, a pécsi tanulmányairól, egyetemi munkájáról és persze a közgazdász szakmáról is.
A Közgáz diáknapján több foglalkozáson is előtérbe került az önismeret a különleges tudományokkal való ismerkedés során. Mészáros Krisztina a holisztikus gyógyítás rejtelmeibe vezette be a diákokat, Somogyi Erika pedig a grafológiával ismertette meg a fiatalokat. A sodró lendületű, rendkívül érdekes előadás nem nélkülözte a fiatalos könnyedséget és az emberi személyiségre vonatkozó komoly tényeket sem. 
-Pályaválasztás és párkapcsolatok – a fiatalokat ez a két téma érdekli leginkább, ezért az előadás fő témái is ezek, amik által azonban az önismeret mélyebb területeire is eljutunk – mesélte a grafológus egyik előadása után. A rendkívüli érdeklődést kiváltó foglalkozáson Somogyi Erika megismertette a diákokat a grafológia tudományával, sok önismereti kérdésre adott választ és egy kis segítséget is nyújtott a fiataloknak az önmagukon és társaikon való kiigazodáshoz. Az írás különböző elemekből épül fel, a grafológus pedig a személyiségjegyeket vizsgálja, oly módon, hogy ahhoz a sztenderd íráshoz hasonlítja az vizsgált személy írását, ahogy az író ember megtanult írni.
-A grafológia sokkal komolyabb tudomány, mint amilyennek sokan képzelik, és egyáltalán nem a humbuk kategóriába tartozik. A grafológus a sztenderd írástól való eltéréseket vizsgálja, ez mutat rá a mentális képességekre, a szociális területre, munkavégzésre és sok minden másra – magyarázta az előadó, hozzátéve – próbálok a diákoknak olyan mankókat adni, amiket ők is tudnak hasznosítani.
A meghívott előadók mellett az iskola több pedagógusa is tartott „órát” a diáknapon, ezúttal persze könnyedebb formában, mint az átlagos hétköznapokon, a néptánc és társastánc leckéket pedig az iskola diákjai adták társaiknak. A diáknapról Fülep Anna és Korn Vivien 11/d osztályos tanulók úgy nyilatkoztak, sok érdekes téma került terítékre az idén és a programok arra is nagyon jók, hogy összehozzák az iskola diákjait, és jobban megismerjék egymást. A két diáklány egyébként a szervező osztály tagjaként a forgószínpad szerűen változó helyszínek és előadások között kalauzolták társaikat, ellenőrizték a létszámokat, így segítve osztályfőnökük, Molnár andrás munkáját. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!