Helyére került a Fő téri szobor


2013-06-08 23:10:49  | cikk: HuHa  | 


Helyére került a Fő téri szobor főképe
A városlakók érdeklődő tekintetének kereszttüzében emelték helyére szombaton délelőtt a Fő téri szökőkút korsós lányt ábrázoló szobrát. Párkányi Raab Péter szobrászművész reggel érkezett meg a szoborral, hogy munkatársaival a helyére tegyék az alkotást és a szökőkút négy vízköpőjét. A szobor talapzatát képező gránit tömböt kifúrták, rögzítő csavarokat helyeztek el benne, majd daruval helyére emelték a szobrot, amit aztán ragasztással is rögzítettek. Az első vízpróba megtörtént, 11 óra körül néhány percre megindult a víz a lány korsót tartó kezéből. A szökőkút vízköpő figuráit is felszerelték a talapzatra, a négy csillagjegyet – kos, bika, oroszlán és halak – ábrázoló dombormű a szökőkút gránit talapzatának négy oldalán kapott helyet. A vízsugarak vezérlését biztosító rendszer üzembe helyezése folyamatban van, és a napokban a szökőkút medencéjének fugázása is elkészül.
A téren egyébként ma is javában folyt a munka, a burkolók egy része a templom előtti területről haladt kifelé a Korvin utca irányába a gránitkövek lerakásával, a Plébánia sor meghosszabbításában, a Fő utca felé pedig az utolsó négyzetméterek burkolása zajlott. A kiülő teraszok kialakításával is előbbre jutottak a kivitelezők, a délnyugati sarokban lévő, legnagyobb területű kiülő fa padlóját építették ma, és a többi terasz kavicsborításának elkészítésén dogoztak. A bugyogó szökőkút burkolását megkezdték - ott ragasztással rögzítik a gránit köveket -, és dolgoztak a Nagytemplom mögötti vízenjáró szökőkút befejezésén is.
A tér építésének véghajrája megkezdődött, a munkaterületet lezáró kordonok nagy része csütörtök estére eltűnik a területről a Fő tér főpróbája, vagyis a Játékfesztivál idejére.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!