80 éves a Csókai Óvoda


2013-06-08 07:08:01  | cikk: Babos Petra  | 


80 éves a Csókai Óvoda főképe
1933. szeptember 10-én adták át a Kerkápolyi-Bodor Alapítvány kamataiból az óvodát, amiben 1 foglalkoztató, 1 pihenőszoba, 1 folyosó és mosdó helyiség volt. Azóta az óvoda nagyon sok változáson ment keresztül, jelenleg 100 férőhelyessé bővült.  A Városi Óvodáknak ebben az évben több jubiláló intézményét is ünnepelhetjük a napokban, hiszen nemrégiben a Szivárvány Óvoda volt 30 éves, tegnap pedig a Csókai Óvoda 80 éves ünnepségét tartották, a jövő héten a Fáy András lakótelepi Óvoda lesz 35 esztendős.
A szép számban megjelenteket elsőként Tunnerné Buzás Éva tagóvoda-vezető köszöntötte, majd dr. Áldozó Tamás polgármester kívánt boldog születésnapot az intézmény minden tagjának.
- A 80. születésnapnál érdemes megállni és megkérdezni, hogy ez soknak mondható-e vagy kevésnek? A városban vannak olyan intézmények, amik már az 500. születésnapjuk felé tartanak. Azt gondolom, egy óvoda életében máshogy mérik az időt, mint egy középiskolában, hiszen az óvónők azt élik meg generációról generációra, hogy három évente jönnek a gyerekek és mennek. Az óvodában egy ciklus ideje három év, míg egy középiskolában több év is lehet. Az óvodában tehát gyorsan múlik az idő, így ez a 80 év is sokkal többnek számít. Boldog születésnapot, Csókai Óvoda! – fogalmazott a polgármester.
A Csókai Óvoda jubileumi ünnepségén a nagycsoportosok Csókai lakodalmas című vidám összeállítását tekinthették meg a vendégek.
A jeles napon részt vett Rádi Róbert kabinetvezető, Pápa Város Képviselőtestületének tagjai, a Városi Óvodák nevelőközössége, valamint az óvodába járó kicsik és szüleik.
A kerek évfordulóra az egyik szülő, Erdélyi Zoltán óriás képet festett az óvoda udvarának falára, amelyen a csoportszobák állatkái szerepelnek.
A jubileumi ünnepség végén együtt énekelte óvónő, kisgyermek és szülő a Boldog születésnapot című dalt, majd a kicsik legnagyobb örömére elfogyasztották a hatalmas szülinapi tortát, s kibontották az ajándékokat.    

Képek:

1933. szeptember 10-én adták át a Kerkápolyi-Bodor Alapítvány kamataiból az óvodát, amiben 1 foglalkoztató, 1 pihenőszoba, 1 folyosó és mosdó helyiség volt. A református óvodában folyóvíz nem volt az épületen belül. Az óvónőknek 1158 pengő volt az államsegélye, a dajkatartási átalány 300 pengő volt. 1939. szeptember 1-től 1940. augusztus 31-ig az óvoda hadiállapot miatt nem nyitott ki, majd nagyon változó létszámmal működött. 1944. májusától katonai célokra lefoglalták az épületet. 1946. április 23-án ismét óvodások vették birtokukba az óvoda termeit, ahol Moravecz Imréné, a környék Vilma nénije ember feletti erőket mozgósított, hogy az óvoda olyan állapotba kerüljön, hogy az óvodások újra itt játszhassanak.1951-től 2 csoportos óvodaként működött, ebben az időben Kondor Mária volt az óvoda vezetője.1953-tól Maklári Viola vezető óvónőnek sikerült a napközis étkezést megszervezni, mivel addig a gyerekeket délben hazavitték a szülők.1954-ben 3 csoportos óvodává alakították át, a vezető óvónő Máté Istvánné lett. Az elkövetkező években sok bemutató foglalkozást tartottak az itt dolgozó óvónők, az óvoda kertje mintakert volt a városban. Az óvoda 75 éves évfordulóját 2009. novemberében a gyerekekkel, szülőkkel együtt ünnepelték meg. Az épület az Új Magyarország fejlesztési terv sikeres elnyerése kapcsán korszerű, jó tárgyi felszereltséggel bír, jól felszerelt csoportszobákkal, és játszóudvarral működik. Az udvar közepes méretű, de korszerű játékokkal ellátott, ahol örökzöldek árasztják a jó levegőt, kompenzálva az óvoda főút melletti elhelyezkedését.
A Kompetencia Programcsomag bevezetésével megindult a pedagógiai szemléletváltozás is. A 2008/2009-es nevelési évtől az óvoda arculata a természet szeretetére, környezetünk védelmére nevelés lett. A természet közelségét, élménygazdagságát kiterjesztették a nevelés minden területére. Kora tavasztól késő őszig madárcsicsergéstől hangosak az udvar fái, így hálálják meg a gondoskodást,törődést a madarak. 2010-ben kapta az óvoda a MADÁRBARÁT ÓVODA címet. A gyermekek érzelmein keresztül közelítenek az óvónők a környezeti nevelés felé. Ha környezetükben sokszor láttatják meg a szépet,a gyermek vágyik arra, hogy a kapott élményt újra átélje! Ami fontos lesz számára, azt védeni fogja, mert értéknek tartja! Elsődleges közegük a szabad természetből az udvar, növényzetével, tanösvényükkel. A szemben lévő liget emlékhelye körüli virágágyás örökbefogadása, gondozása, valamint a Várkertben ültetett hársfa egyaránt fontos területe a természetnek. Rendszeresen visszatérnek e helyekre, mint gondos gazdák. Tudják már, hogy a növényeket, állatokat óvni kell, a madarakról gondoskodni. A szemetelést elítélik, vigyázzák környezetüket, szívesen kapálják, öntözik a növényeket. A szelektív hulladék fogalmát ismerik, a vízről rengeteg tapasztalást szereztek. A Zöld Óvoda 2012. Pályázatban sikerrel jártak, 2012. novemberétől a ZÖLD ÓVODA cím büszke tulajdonosai. A környezettudatos szemlélet alakítása mellett a Zöld természeti ünnepek kidomborításával formálják gyermekeik gondolkodását. 2012. tavaszán jegyezték be az óvoda alapítványát, melyet szülők hoztak létre. Hivatott lesz segíteni a Zöld Óvoda célkitűzéseit, nevelési évenként két kirándulás támogatásával a természetbe.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!