Változatos programok a skandináv-héten


2013-06-07 18:18:49  | cikk: Babos Petra  | 


Változatos programok a skandináv-héten főképe
A Fáy András lakótelepi Óvodában tíz nemzet kisgyermekei élnek együtt. Az egymás  kultúrájának megértése érdekében az intézmény interkulturális programja részévé vált, hogy minden hónapban 1-1 hétig kizárólag egy adott nemzet kulturális jellegzetességeivel foglalkoznak. Ebben a nevelési évben hét nemzeti hetet szerveztek. Volt már egyebek mellett amerikai-, román-, bolgár-, holland-hét. Június első felében tartották az utolsót, vagyis a skandináv-hetet.
Morvai Marianna óvodavezető kérdésünkre elmondta, a héten a norvég és svéd hagyományokkal ismerkedtek meg a gyerekek.
- A nemzetiségi hetet mindig úgy állítjuk össze, hogy a magyar szokásokról, hasonlóságokról és különbözőségekről is beszélünk. A skandináv-héten sok változatos program várt a gyerekekre.
Simon Ákosné, a Bodza csoport angol-magyar nyelvű óvodapedagógusa hozzátette, a hét során a tavasz jegyében megismerkedhettek a Bodza, a Galagonya és a Levendula csoportosok a skandináv néphagyományokkal.
- Idén a májusfa ünnepét emeltük ki, ami azt jelenti, hogy „Midsummer”, vagyis a nyár közepén egy szentivánéji ünnep. Norvégiában és Svédországban nagyon sokáig sötétség van, s amikor végre beköszönt a nyár, ők nagyon örülnek. Ez az első ünnepük, amivel a nyarat és a termékenységet köszöntik. Ilyenkor összegyűlnek a családok és a barátok, finomakat esznek és isznak. Innentől kezdődik a szünet is, vagyis öt héten keresztül nem mennek iskolába, s örülnek a napsugaraknak. Mi az óvodában egy rendkívül tartalmas hetet tudhatunk magunk mögött. Az ovisok a héten vikingeknek öltözhettek be, vikingcsatát játszottunk, lazacot ettünk, áfonyaüdítőt ittunk, valamint a zászló ünnepére is emlékeztünk. Tanultunk sok svéd mondókát és dalt, megismerkedtünk Harisnyás Pippivel is. Tegnap délelőtt a magyar szentivánéji hagyományhoz hasonlóan tüzet is ugrottunk az udvaron – mesélte az óvodapedagógus.
A nemzeti hetek zárásaként ma délelőtt avatták fel a barátság fát, amit Nyulasi József fafaragó mester készített, egy több mint 30 éves tiszafából. A fa szimbolizálja az óvodába járó nemzeteket, s a népek barátságát jelképezi a soknemzetiségű Fáy Óvodában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!