Tisztára kell mosni a szennyest – Horthy Miklósról az Edvy Malomban


2013-06-06 19:50:35  | cikk: mo  | 


Tisztára kell mosni a szennyest – Horthy Miklósról az Edvy Malomban főképe
Elérkezett az ideje annak, hogy a helyén és igazságosan kezeljük azt az időszakot, amelyet Horthy Miklós neve fémjelzett a Magyar Királyság történelmében. Tisztára kell mosni a szennyest, hiszen annyi mocskot hordtak össze Horthy Miklós nevével kapcsolatban az 1945 utáni időszakban – fogalmazott Kosaras Péter Ákos történész a Hit Pajzsa Nemzeti Egylet által szervezett előadáson. A Horthy Miklós Magyarországa címet viselő előadásnak az Edvy Malom Fogadó adott otthont ma délután.

Kosaras Péter Ákos 1996-ban végzett a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A történész kutatási területe az 1914-1945 közötti időszak hadtörténete.  A Horthy Miklós Társaság elnöke hangsúlyozta, mind a gazdaságtörténet tekintetében, mind a kulturális élet terén, mind az egészségügy területén olyan jelentős változások következtek be a Horthy Miklós vezette Magyar Királyságban, amelyeket az 1990 óta eltelt idő sem tudott produkálni. A Magyar Királyság akkor olyan gazdasági eredményeket ért el, amelyeknek napjainkban a nyomába sem érnek.
- Éppen ezért szomorú, hogy bizonyos sarokpontok alapján ítélünk meg korszakokat, úgy, hogy annak a korszaknak több évtizedét megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni. Tulajdonképpen a magyarságot, a magyar nemzetet és a hazát az 1918-as őszi időszak hazaárulói, Károlyi Mihály, majd azt követően Kun Béla döntötték végromlásba. Ha Horthy Miklós nincs, akkor nem állhattunk volna talpra, hiszen az ellenfeleink nem elégedtek meg az addig elrabolt területekkel. Ha Horthy nem lép fel határozottan, akkor még tovább tartott volna Kun Béláék rémuralma, amelynek minden órája a nemzet kárára volt. De ha még ezt is továbbgondoljuk, akkor elmondhatjuk: az a fajta konszolidáció, amely megszületett az 1920-as évek legelején, majd végül Horthy Miklós kormányzóvá választásához vezetett, az jelentette a rend visszatértét és a normális kerékvágásba történő visszalépést – tette hozzá a történész.

Kosaras Péter Ákos kiemelte, ha bármely európai ország ma olyan gazdasági eredményeket tudna felmutatni, mint a '20-as évek Magyarországa, akkor mindegyik kormány igazán elégedett lehetne.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!