Már javában zajlanak a régészeti munkák a kastélyban


2013-06-05 23:01:31  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Már javában zajlanak a régészeti munkák a kastélyban főképe
Az Esterházy-kastély felújításához kapcsolódóan próbafeltárási kutató munka zajlik jelenleg. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek a kastély nyugati és északi szárnyában dolgoznak, kilenc teremben és a pince egy részén.  - Reméljük, a legkorábbi időszakról szerezhetünk majd információkat és adatokat. Az eddigi munkánkról elmondható, hogy van egy viszonylag korai, vagyis 19. századi tégla-járószint, ami alatt 19. századi téglaburkolat is megjelenik. Egy vastagabb, körülbelül 30-35 centiméteres törmelékréteg után egy harmadik járófelületet is találtunk. Ez a legidősebb, legkorábbi járófelülete ezeknek a termeknek. A falakon több helyen is megfigyeltük, hogy három-négy vakolatréteg húzódik egymáson, ezek közül némelyek festettek. Jól látszik a falak kapcsolódásából, hogy több időszakban átépítették ezt a szárnyat. Két olyan termet is felfedeztünk az északi oldal keleti falában, ahol reneszánsznak tűnő, kőkeretes ajtónyílások találhatók jó állapotú küszöbbel. Az északi szárnyban lévő pince felett fogunk dolgozni még, amelyről még nem sok információnk van. A legelőször megnyitott szelvényeinkben elértük az Árpád-kori szintet is. A középkori kultúr-réteg alatt egy széles töltésréteg húzódik, melyből azt feltételezzük, hogy természetes feltöltődésről van szó. Ez egy 70-80 centiméteres réteg, s alatta pedig sötét színű rétegként megjelenik az Árpád-kor nagyon sok állatcsonttal, kerámiával – fogalmazott Csirke Orsolya.
A Veszprémi Laczkó Dezső Múzeum római koros régésze elmondta azt is, az északi szárny nagy felfedezése egy 18. századi eleji téglaburkolat, amiből, miután a folyosó műmárvány burkolatát feltörték, előkerült egy gyönyörű, eredeti márványlapos burkolat.
- A héten ezen a részen befejezzük a munkálatokat, ezt követően az északi szárnyban fogunk kutakodni az alápincézett termekben - tájékoztatta hírportálunkat a régész, majd hozzátette, a régészeti emlékek sorsa még bizonytalan.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!