Szombaton érkezik a korsós lány a Fő térre


2013-06-05 22:14:00  | cikk: HuHa  | 


Szombaton érkezik a korsós lány a Fő térre főképe
A tervek szerint szombaton felhelyezik talapzatára a Fő téri szökőkút szobrát – erről egyeztetett a művész a helyszínen a kivitelezővel. Párkányi Raab Péter ma látogatott el ismét Pápára, hogy megtekintse a Fő tér építését és az elkészült talapzatot. A szobrászművész a munkálatok helyszínén találkozott Áldozó Tamás polgármesterrel, Molnár István városfejlesztési osztályvezetővel és Vörös Lászlóval, a kivitelező Boroszlán Zrt. vezérigazgatójával.  A szobor talapzata egyébként szinte teljesen készen van, csupán a fugázást kell még elvégezni, a szökőkút gépészete is elkészült, az árambekötésen dolgoztak ma az építők – tudtuk meg Vörös Lászlótól. Ez azt jelenti, hogy szombaton délelőtt, ha az időjárás engedi, felhelyezik a talapzatra a korsós nőalakot ábrázoló alkotást. A szobrászművész érdeklődésünkre elmondta, a napokban készültek el a több elemből álló szobor utolsó öntvény darabjai.
-A szobor fő alakja egy korsóból vizet öntő női figura, ami alatt egy nagyméretű tálca található és négy vízköpő a kút négy oldalán. Jelenleg a szobor cizellálása zajlik a műhelyben – mesélte az alkotó. A szökőkút megidézi a 20. század elején a Fő téren álló szökőkutat, talapzata megegyezik a korabeli kútéval, ám teljesen mégsem annak rekonstrukciója, hiszen arról időközben kiderült, hogy nem szerették az itt élők. Így a művész arra kapott felkérést, hogy a korabeli szökőkutat idéző, ám annak hiányosságait nélkülöző alkotást készítsen.
-Ez a szökőkút teljesen ide lett tervezve. Ismertem a megújuló Fő tér kialakítási tervét, a burkolatokat, a munka kezdetén meg is néztem a helyszínt, tanulmányoztam a város történetét és mindezek figyelembe vételével terveztem meg a szobrot. A szobor nagyon mai, mégis próbáltam megidézni a harmincas évekbeli szobrot. Pápa nekem egy meseváros, nagyon kellemes a léptéke, nagyon kellemesek itt az emberek és igyekeztem nekik egy szerethető kutat tervezni – magyarázta. Párkányi Raab Péter - aki az Új Nemzeti Színház egész alakos portrészobrait is készítette - hozzátette, örömmel töltötte el, hogy Pápára készíthetett szobrot, hiszen manapság jobbára politikai célból készíttetnek szobrot, a pápai azonban a játékról, jókedvről, a napfényről és a vízről szól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!