Három beruházás is elkészült a Pápa-Szilsárkány összekötő úton


2013-06-05 13:41:29  | cikk: mo  | 


Három beruházás is elkészült a Pápa-Szilsárkány összekötő úton főképe
Három közúti beruházás projektzáró rendezvényét tartották a Pápát Szilsárkánnyal összekötő mellékút Rába-hídhoz közeli szakaszán. A Pápa-Szilsárkány összekötő út Veszprém megyei, közel 9 kilométernyi szakaszának felújítása tavaly év végén fejeződött be. A beruházás, akárcsak a másik két projekt az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Program finanszírozásában valósult meg. A projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakmai irányítása alatt megújult a Pápa-Szilsárkány összekötő út összesen 3,2 kilométeres szakasza is Győr-Moson-Sopron megyében. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában pedig teljes rekonstrukción esett át a marcaltői Rába-híd.

A projektzáró rendezvényen Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kifejtette, hogy az idei első mellékúti átadást hamarosan továbbiak követik, hiszen országszerte közel 600 kilométernyi alsóbbrendű út újul meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásaiban, az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjainak forrásaiból 2013-ban. A közútkezelő a tavalyi érték háromszorosából, mintegy 87 milliárd forintból indíthat fejlesztéseket.

A sajtótájékoztatón dr. Kovács Zoltán köszönetét fejezte ki a projekt megvalósítóinak, azonban hangot adott annak is, hogy a két híd – a szanyi ártéri híd és a marcaltői Rába-híd – közötti, közel 300 méteres útszakasz még felújításra vár. Az országgyűlési képviselő, Veszprém megyei kormánymegbízott nyomatékosan kérte az államtitkárt a tervezési folyamatok, majd a kivitelezési munkálatok lebonyolítására.

A projektzáró eseményen Kovács Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési és felújítási igazgatója elmondta, a most átadott, összesen 3,2 kilométernyi utat magába foglaló rekonstrukció a veszprémi megyehatártól indult, egy 140 méteres szakaszon Szany belterületét is érintette. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezők elvégezték a burkolat megerősítését, a padka- és árokrendezést, a vízelvezetés javítását. A felújítási munkálatok ártéri töltésépítést is tartalmaztak. A 805 millió forintos beruházásban teljesen megújult a szanyi Rába ártéri híd.

A 8408-as jelű úton a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában felújították a marcaltői Rába-hidat, melyet a közlekedők 2013 áprilisában már birtokba vehettek. A Győr-Moson-Sopron, Vas, és Veszprém megye közös határpontjának közelében, 1949-ben épült hídon, az azóta eltelt több mint 60 év alatt nagyobb felújítást nem végeztek. A fejlesztés eredményeként a híd teherbírása 40 tonnára nőtt, így megszűnt a hosszú évek óta fennálló 20 tonnás súlykorlátozás. A felújítási munkák során a kivitelező új dilatációs szerkezeteket, a hídon és a híd környezetében új útburkolatot épített, az acélfelületek korrózió elleni védő bevonatot, a hídszerkezetek pedig új szigetelő réteget kaptak. A 120 méter hosszú és kilenc méter széles híd felújításának összege 636 millió forint, melyet teljes egészében a magyar költségvetés finanszírozott. Kovács Ákos, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese kiemelte, a több mint fél évszázaddal ezelőtt épült híd múlt századi szerkezetelemeket is tartalmaz, a felújítás során törekedtek az értékes acélszerkezetek megőrzésére. A Rába-híd idén áprilisban megkapta a Magyar Acélszerkezeti Szövetség acélszerkezeti nívódíját – tette hozzá a szakember.

A rendezvényen elhangzott, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló útfelújítási projekt óriási segítséget jelenthet a térség több tízezer lakójának, a felújított mellékút-szakaszokon és hidakon biztonságosabban és kényelmesebben érhetőek el az iskolák, óvodák, munkahelyek és közintézmények.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!