Pápai testvérpár Magyarország jó tanulói- jó sportolói között


2013-06-05 13:09:16  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Pápai testvérpár Magyarország jó tanulói- jó sportolói között főképe
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még januárban hirdetett pályázatot a „Magyarország Jó tanulója – Jó sportolója 2012” cím elnyerésére. A címet azok a diákok és hallgatók kaphatták meg, akik 2011. szeptember 1. és 2012. augusztus 31. között eredményesen szerepeltek legalább egy hazai sportversenyen, emellett tanulmányi átlaguk a 2011/2012-es tanévben meghaladta a 4,8-at (a 1996 és 1999 között született diákok esetén) vagy a 4,7-et (a 1991 és 1995 között született diákok esetén). A tárca idén is öt korcsoportban – az 1999-2000-ben születettek, 1997-1998-ben születettek, 1995-1996-ben születettek, 1992-1993-1994-ban születettek és a 2011/2012-es tanévben felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói – osztotta ki a díjakat, mintegy hetven fiatal vehette át az elismerést Budapesten. A díjátadás alkalmából rendezett ünnepségen Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kifejtette, az intellektuális és a sportteljesítmények egymást erősítik, nagyon jó indulást jelentenek az életben, ehhez ad biztatást ez az elismerés. A díjazottak között két pápai jó tanuló és jó sportoló nevét is felfedezhettük, hiszen a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tanulója Kertész Réka és testvére, a Türr István Gimnázium végzős diákja Kertész Dávid is elismerésben részesült. Réka már kiskorában jó barátságot kötött a sporttal.
- Már az óvodában úsztam, majd a Munkácsy Mihály Általános Iskolában sem hagytam abba a sportágat, később pedig aquatlon, triatlon és duatlon versenyeken indultam. Triatlonban többször is voltam országos bajnok, a tanulmányi átlagom pedig 4,93 volt tavaly, így megfeleltem a kritériumoknak. Az elmúlt évben több sportág országos diákolimpiai döntőjébe is bejutottam: úszás, triatlon, duatlon és mezei futás. Eredményeim közül legbüszkébb az országos triatlon, aquatlon bajnoki címeimre és az úszó eredményeimre vagyok. Nagyon örülök a kitüntető oklevélnek és büszke vagyok arra, hogy nemcsak én, hanem bátyám, Kertész Dávid szintén megkapta ezt a címet. Szeretnénk megköszönni tanárainknak, edzőinknek és szüleinknek a versenyekre való felkészítéseket.
Dávid korábban már kapott városi és megyei jó tanuló - jó sportoló címeket. Azt vallja, az országos cím elnyerése felülmúlja mindegyiket, nagyon örült neki, egyfajta lezárása is ez a cím a Türrös diákéveinek.
- Sport és tanulmányi versenyeken is szép eredményeket értem el, de ezek mellett fontos szerepe volt az iskolai tanulmányi átlagnak a pályázat elbírálásában. Tavaly év végén jeles bizonyítványt kaptam. Az elbírálásban a tavalyi helyezések számítottak, de már előtte is értem el eredményeket országos szinten. Tavaly a triatlon diákolimpián első lettem, az úszó diákolimpián 100 méter mellúszásban 6. helyen végeztem, valamint a duatlon diákolimpián 11-ként értem célba. Országos tanulmányi versenyeken is szerepeltem földrajz tantárgyból. A földrajz OKTV-n 14., míg a Less Nándor Földrajzversenyen harmadik lettem. A sportot már második osztályos koromban elkezdtem, még a régi uszodában tanultam meg úszni. Felső tagozatos koromban indultam az első triatlon versenyemen. Egy évre rá már komolyabban is elkezdtem a sportággal foglalkozni, majd a triatlon rokonsportágain a duatlonon és az aquatlonon is rajthoz álltam. Manapság pedig eljárok tollasozni és teniszezni is, nagyon rákaptam a labdasportokra.
Dávid elmondta, testvérével nemcsak személyesen, hanem nagymamájukon keresztül is sok gratulációt kaptak. Jelenleg az érettségi időszak közepén jár, most következnek a szóbeli vizsgák. Tanulmányait a BME műszaki vagy az ELTE-n a földtudományi karán szeretné folytatni. Réka gazdasági vonalon tervezi a jövőt, de mindketten egyetértettek abban, hogy a sport az életük része, ezért azt soha nem szeretnék abbahagyni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!