Óvjuk nemzetünk és közösségeink összetartozását! – A trianoni tragédiára emlékezett a város


2013-06-04 21:00:12  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra  | 


Óvjuk nemzetünk és közösségeink összetartozását! – A trianoni tragédiára emlékezett a város főképe
– A két világháború között, a rendszerváltás után a Trianon-emlékművekre többnyire azt írták: semmi sem tart örökké. A nemzeti összetartozás napja azt üzeni, van, ami örökké tart, ez pedig az összetartozásunk – fogalmazott dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő ma késő délután a Millenniumi Emlékparkban, ahol a trianoni tragédiára emlékezett a város a Nemzeti Összetartozás Napján.
A megemlékezés elején népdalokat hallhatott a szép számú emlékező közösség Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara és az Erkel Kórus előadásában, majd a Himnusz dallamai után Dóczi Barna, a református gimnázium diákja elszavalta Petőfi Sándor Isten csodája című költeményét.

– Június negyedike nemzetünk egyik legmeghatározóbb tragédiája – jelentette ki emlékbeszédében dr. Kovács Zoltán. – Ez az a nap, amikor területünk kétharmadát elcsatolták, amikor az összes bányánkat, továbbá földgázlelőhelyünk nagy részét, az erdők 88 százalékát, valamint a közutak, vasutak, ipari üzemek felét elveszítettük, és amikor a magyarság egyharmada, több mint 3 millió ember az új határokon kívülre került. Ez a nap volt második Mohácsunk. Azonban három évvel ezelőtt, 2010. május 31-én az újonnan megalakuló országgyűlés rögvest olyan döntést hozott, amelyre méltán lehetünk mindannyian büszkék. Elfogadtuk a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt. Közel egy évszázad után e napnak méltó nevet tudtunk adni – mutatott rá a szónok.
Kiemelte, az elfogadott, a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvény kinyilvánítja: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.
Az országgyűlési képviselő hozzáfűzte, a határon túli magyarok közjogi értelemben is újra a nemzet részei lettek, amikor ugyanabban az esztendőben, augusztus huszadikán hatályba lépett a kettős állampolgárságról szóló törvény. Ezen döntések sorába illeszkedik az is, hogy az országgyűlés létrehozta a Nemzeti Összetartozás Bizottságát.
– A nemzeti összetartozás napja emlékeztessen minket arra is, hogy a nagy próbatételekben megálltuk a helyünket, ezekből megerősödve, és ha hihetetlen is, de mégis győztesen kerültünk ki. Ezek egyre tartalmasabbá, egyre erősebbé kovácsolták lelkünket, összetartozásunkat, erőt adva a jövő próbáihoz – hangsúlyozta dr. Kovács Zoltán. Mint mondta, legnagyobb feladatunk az, hogy becsülettel, tisztességgel éljük a jelent, óvjuk nemzetünk és közösségeink összetartozását határainkon belül, illetve határon túl, megbecsülve az ősi földet, ahol mindannyian élünk.

Az emlékező gondolatok után generációk körtáncát adat elő a Vadvirág Néptáncegyüttes, a Pápai Nyugdíjas Egyesület, valamint a Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közösen. Az emlékműsor koszorúzással, legvégül pedig a Szózat eléneklésével zárult az Országzászló Emlékműnél.
A nemzeti összetartozás napján az említett szereplőkön kívül közreműködött még a Pápai Huszáregyesület, a rendezvényen pedig többek között részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester, valamint a város képviselő-testületének több tagja.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!