Már a harcosok és a vitézek is készen állnak a Szigeti veszedelemre


2013-06-03 20:19:06  | cikk: mo  | 


Már a harcosok és a vitézek is készen állnak a Szigeti veszedelemre  főképe
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium hat diákja vett részt a Végvári vitézlő oskola elnevezésű foglalkozássorozaton, melyet a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ nyertes TÁMOP projektje nyomán valósítottak meg az elmúlt hónapokban. A Pápai forgatag címmel indult projekten belül a hat fiatal a Hagyományok Hegyén ismerkedett a török uralom idején meghatározó végvári harcok sajátosságaival, a kor jellemzőivel. Nem véletlenül a török hódoltság időszaka került nagyító alá, hiszen a diákok részt vesznek a JMSZK nagyszabású összművészeti produkciójában, a Szigeti veszedelemben. Erre készültek heteken keresztül.

A foglalkozássorozatot a Hagyományok Hegye Egyesület tagjai tartották. Részletesen ismertették a történelmi vonatkozásokat, bemutatták a harcmodort, a fegyvereket, a viseleteket és a szokásokat. Természetesen mindezt nemcsak elméletben sajátíthatták el a diákok, hanem ki is próbálhatták a kardokat, a lándzsákat, az íjakat, s meg is kellett tanulniuk e fegyverek használatának tudományát. A sorozat gyakorlati foglalkozásain emellett előtérbe került a végvári vitézek hű társa, a ló is. Az utolsó alkalmon, amelyet hétvégén tartottak a Hagyományok Hegyén, már csak a tanultak átismétlése maradt hátra – tudtuk meg Tóth Kálmántól, a Hagyományok Hegye Egyesület elnökétől.

A nagyszabású összművészeti előadás június 13-án, este 9 órakor kezdődik az Erzsébet ligetben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!