Író-olvasó találkozó Hubert Ildikóval


2013-05-30 18:40:00  | cikk: mo  | 


Író-olvasó találkozó Hubert Ildikóval főképe
Sokan összegyűltek a Jókai Mór Városi Könyvtár Olvasótermében rendezett utolsó író-olvasó találkozóra. Utolsó, hiszen az Esterházy-kastély felújításának munkálatai hamarosan elérik a Kastélykápolna tereit, így a könyvtár megkezdte az olvasótermi állomány költöztetését az intézmény új otthonába. Az Ünnepi Könyvhét alkalmából szervezett találkozó vendége dr. Hubert Ildikó volt. A pedagógus és irodalomtörténész pályáját, valamint életét jelentős mértékben határozták meg pápai évei. Ezen élményekről, emlékekről, az '50-es, '60-as évek Pápájáról, a hely szelleméről, példaképekről és pápaiakról dr. Hauber Károly kérdezte Hubert Ildikót. A rendezvényen az irodalombarát közönség mellett részt vett Vathy Zsuzsa pápai származású író is.

Hubert Ildikó Pápán született és itt végezte középiskolai tanulmányait is. Később Pécsett, majd Budapesten folytatta tanulmányait, a bölcsészdoktori fokozatot 1988-ban szerezte meg. Az ELTE Tanárképző Főiskola Irodalom Tanszékén tanított annak megszűnéséig. Jelenleg irodalomtörténészként dolgozik – derült ki a találkozón.
Hubert Ildikó pályájának indulását nagy mértékben határozta meg az egykori pápai zeneiskola és a könyvtár. Rendkívül sok időt töltött olvasással, akárcsak családja más tagjai, így nem volt kérdéses az irodalomtörténészi indíttatás. Saját bevallása szerint Pápa olyan városként maradt meg emlékeiben, amelyre ha rágondol, szinte sajgó boldogság fogja el.
- 1949-től 1968-ig éltem a városban, és bizonyára ennek az időszaknak katonai laktanyáktól elzárt, szorongással megélt világa ösztökélt az egyéni családi sors mellett az irodalomba kapaszkodásra, hogy messzebbre láthassak, hogy töprengő miértjeimre választ kaphassak. Felnőttkori, de családomhoz sokszor és sokat visszajáró irodalomtörténészi munkám kezdetét is azoktól a nyaraktól keltezhetem, amikortól olvasni, kutatni visszajártam a Református Gyűjtemények öreg könyvtárába. Itt akadtam rá Sóvári Soós Kristóf nemes úr köteteire, amikből első komolyabb tanulmányomat írtam. Szerencsém volt, hogy a pályámon régi korokról taníthattam. Olyan tanári magatartást igyekeztem követni a „lélekcserélő időkben” (1972-1989), amilyennel Pápán találkoztam a zeneiskolai oktatásban, vagy Szekeres Ferenc, Galántai Márta, Raátz István, dr. Komári Szilveszter és A. Tóth Sándor tanár úr óráin. Sok mindenkinek hálával tartozom, aki utamra terelt – fogalmazott Hubert Ildikó.

Az író-olvasó találkozón Hubert Ildikó pápai emlékeket idézett fel nehéz és örömteli időszakokból, beszélt középiskolájáról, pályájának meghatározó emlékeiről és természetesen irodalomról.
 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!