A szegénységről beszélgettek


2013-05-28 18:41:32  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A szegénységről beszélgettek főképe
A szombathelyi Savaria Lions Club és a budapesti Lady Victoria Lions Club azzal a szándékkal rendezett a közelmúltban kerekasztal beszélgetést, hogy a Lions mozgalom karitatív tevékenységének eszmei hátterét és gyakorlati megjelenését gazdagítsák. A programnak a Pápai Református Teológiai Akadémia adott otthont.  Nagy Csaba, a Savaria Lions Club soros elnöke a rendezvény kapcsán elmondta, céljuk, hogy az eszmecsere eredményeként erősödjön a karitatív céllal világszerte ismert nemzetközi szervezetük magyarországi klubjainak önazonosság-tudata, szolgáló tevékenységének hatékonysága és a tevékenység támogató háttere a magyar társadalomban.
- A szombathelyi klubnak 21 tagja van. A Lions Clubok világszerte a vakok és gyengénlátókat támogatja, de természetesen olyanokat is segítünk, akiknek nehezebb a sorsuk. Tanúi vagyunk annak, hogy társadalmunkban egyre növekszik, szélesedik az elszegényedés. Fontosnak tartjuk, hogy erről beszéljünk, ha az állam a szegénység leküzdéséért intézkedéseket helyez kilátásba, mindemellett igen lényegesnek érezzük azt, hogy egyre több civil szervezet törekszik a segítő munkára. Szándékunk szerint a „Találkozás félúton II.” elnevezésű eszmecsere a szegénység komplex problémakörével való szembesülésünk alkalma volt. A jelenlevők valós helyzetmegítélést kaptak, s további cselekvésre késztették őket közösségeik irányába.
A Sokarcú szegénység kihívásai elnevezésű kerekasztal beszélgetésen Tamás Pál szociológus professzor, dr. Kneffel Pál orvos, a Savaria Lions Club elnöke és Vladár Gábor rektor tartott előadást e témában.
Tamás Pál szerint a szegénységből van kiút.
- Gyors megoldás nincs. Az életünk rövid, ezért sokan azt hiszik, gyorsan meg lehet oldani, de ez sajnos nem így van. Mindenki azt hiszi, ha a gazdaság emelkedik, az életszínvonal is fog. A gazdaság hiába nő, a szegények nem kapnak többet – fogalmazott a szociológus.
Elmondása szerint az oktatásnak kéne nagyobb hangsúlyt kapnia, s egészen óvodás kortól kellene kiemelni a gyerekeket.
- Olyan óvodákat, illetve előiskolákat kellene létrehozni, amelyek a szegény gyerekek számára tudnak biztosítani ingyen étkezést, s ahol el tudja tölteni a napját a csemete. Ha ezt biztosítani tudjuk, akkor ez már egy „kiinduló pont” lehet a szegénység felszámolásában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!